Felhő és tűzoszlop


„Mert az Úrnak felhője vala a hajlékon nappal, éjjel pedig tűz vala azon, az Izráel egész háznépének láttára, egész utazásuk alatt.”


A bűneset után az Örökkévaló úgymond már csak rejtőzködve jelent meg az embernek és különleges eszközök segítségével próbálta vezetni, próbálta visszaterelgetni az elvesztett Éden felé.

Ennek a különleges vezetésnek az egyik eszköze a felhő és tűzoszlop, ami több, mint egy sima felhő, vagy általunk ismert légköri jelenség. Ez az úgynevezett Shekinah, azaz Isten dicsőségének, jelenlétének fizikai megnyilvánulása, mely által a kivonulás és a pusztai vándorlás során vezérelte Izrael népét.

Hogy ez két külön oszlop volt, ahogy 2Móz.14:20 alapján következtethető, vagy egy és ugyanaz volt, nappal felhő, éjszaka pedig tűz formájában, úgy vélem nem lényeges, mint az sem, hogy ennek a jelenségnek tudományos leírására törekedjünk.

Számomra sokkal fontosabb kérdés, hogy vajon csak ott és akkor vezette ilyen látványos módon az Ő népét az Úr, vagy később is? Miért csak ott és akkor tette teljesen nyilvánvalóvá jelenlétét? Miért vonatott vissza ez a dicsőség? Vagy, ha mégsem vonta vissza Isten az Ő dicsőségét, akkor ma milyen formában található meg?

A Szentírás válasza; az Örökkévaló ’keze nem lett rövidebb’ (Ézs.59:1), a csodák soha nem szűntek meg, csak lehet ránk is igaz „noha ő ennyi jelt tett vala előttük, mégsem hívének ő benne” (János 12:37), sőt újabb és újabb mennyei jelt követelünk, holott oly nyilvánvaló, hogy köztünk, sőt bennünk van.

Ugyanis ez a felhő és tűzoszlop, héberben shekinah, görögben a doxa, Isten Lelke jelenlétének szimbóluma, mely pünkösdkor az apostolokra is hasonló jelekkel töltetett ki, de igazi hatását a belső változás, a szívek megrendülése és megtérése bizonyította.

Ezért, míg sokan ma is szemmel látható felhő és tűzoszlopra, nagy szenzációs csodákra várnak, úgy gondolván, hogy ez igazolja, hogy rendelkeznek a Szentlélek olajával; Kedves olvasó, Te hunyd le a szemed és többször elismételve rejtsd szívedbe az alábbi mondatot:

„A menny szeretetének közvetítésével mutatjuk meg, hogy Isten Lelke bennünk lakik.” (E.G.White – Krisztus példázatai 290.o.)

„Az Igazság Napjának "szárnyai alatt" gyógyulás van (Malakiás 3:20). Minden igaz tanítvány továbbítja a fényt, amely éltet, bátorít, segít és gyógyít.” (uo.)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia