Isten szabadítása


„Kinyújtotta szent karját az Úr minden nép szeme láttára. Meglátják majd az egész föld határán Istenünk szabadítását.”

Ha valaki a Biblia első lapjaitól eljut az Ézsaiás könyvének olvasásáig, akkor talán joggal kérdezheti: miért menti meg Isten újra és újra a bajból az általa kiválasztott népet. Elhívta őket, hogy az igaz Isten képviselői legyenek egy sokistenhívő, bálványimádó, erkölcstelen világban. Ideig-óráig ez még működött is - a környező népek között híre ment az izraeliták győzelmeinek és gyarapodásának. Sokan ezt Istenük hatalmának tulajdonították, ami valóban így is volt, mert egyetlen győzelmük sem az emberi erőnek volt köszönhető.

Aztán sokszor Izrael szenvedte el más népek által saját hűtlenségük büntetését. De ezek a gyötrelmek sem tartottak örökké, mert Isten határt szabott a fogságnak, szorongattatásnak és felcsillantotta a szabadítás reményét. A csodákkal kísért szabadulások után minden kezdődött előröl. És Isten is kezdte előröl – újra és újra. Ez a hosszan tűrő szeretet, a isteni kegyelem, ami nem azt nézi, hogy érdemesek vagyunk-e az Ő közbelépésére, hanem egyszerűen a féltő szeretete nem nézheti tétlenül a bajba jutott gyermekeinek vergődését. Még akkor sem, ha magunknak keressük a bajt.

Ez a kegyelem viszont egyszer véget ér, és elhangzik a kijelentés: „Aki gonosz, legyen gonosz ezután is, és aki bűntől szennyes, legyen szennyes ezután is, aki pedig igaz, cselekedjék igazságot ezután is, és aki szent, legyen szent ezután is. Íme, eljövök hamar, velem van az én jutalmam, és megfizetek mindenkinek a cselekedete szerint.” (Jelenések könyve 22:11-12)

Tudom, hogy most az hangozna szépen, hogy Isten hamarosan eljön és megszabadítja világunk lakóit a maguk által létrehozott problémáktól. Igen, eljön, megszabadít a bűntől és következményeitől. De eljövetele csak azok számára lesz szabadítás, akik egyedül Őt tartják az igazi Szabadítónak, benne hisznek, benne bíznak, az Ő kezébe tesznek mindent. A „jöjjön el a te országod” nem csupán egy imarészlet ezeknek az embereknek, hanem szívük vágya, hogy Isten szabadítása és uralma minél előbb elérkezzen. Ezt az eseményt „minden szem meglátja (Jelenések 1:7), minden fül meghallja, és nem néhány kiváltságos fog találkozni a Megváltóval.

A Biblia üzenetei reményt ébresztenek, ugyanakkor döntésre hívnak: ki a te egyetlen Szabadítód? Milyen érzésekkel és odaszánással várod Őt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet