Isten gondviselésében


"Élettel és szeretettel ajándékoztál meg, és gondviselésed őrizte lelkemet."

Karácsony, születésnap, névnap, Mikulás, házassági évforduló, “csak úgy”.

Mindannyian szeretünk ajándékot kapni, sőt, vannak köztünk olyanok is, akik leginkább az ajándékokon keresztül tapasztalják meg, ha a másik ember szereti őket: az ő szeretetnyelvük az ajándékozás. Nem csak ők azok, akik örülnek, ha meglepetés várja őket az asztalon. Az ajándékokon keresztül a másik ember azt éreztetheti velünk, hogy mennyire fontosak vagyunk neki.

Most gondolkozz el egy percre, és próbáld meg felidézni, hogy mi volt a legszebb, legfigyelmesebb ajándék, amit valaha kaptál! Lehet, hogy ez egy könyv, amit már rég szerettél volna elolvasni, valami kütyü, amire szükséged volt, vagy valami sokkal komolyabb és fontosabb dolog. Gondolkozz el azon is, hogy az ajándék értéke, vagy az ajándékozó személye tette különlegessé számodra ezt a kedvességet?

Jób, kora leggazdagabb embere néhány óra leforgása alatt pont ennek az ellenkezőjét tapasztalhatta meg: elveszítette mindenét. A gazdagsága, az állatai, a gyermekei, sőt, a saját felesége is... Egyik nap még ott voltak vele, másnap már magára maradt. A róla szóló könyv tanulságokkal szolgál a szenvedő, gyászoló ember számára. És amikor olyan szakaszokat olvasunk benne, mint a fent idézett mondat, vigasztalást nyerhetünk a legtöbb élethelyzetünkben. Gondolkodásra késztet bennünket, és arra, hogy emlékezzünk: Isten milyen sok mindent adott számunkra, és még a fájdalom közepén is mennyi minden van, amiért hálásak lehetünk neki. A legösszetörtebb helyzetében is Jób Isten három ajándékáról emlékezik meg. Melyek ezek?

Élet:
Lehet, hogy éppen beteg vagy, és a fájdalmad ebből következik. Talán most tudtad meg, vagy már rég óta tudod, hogy a tested nem teljesen egészséges. Talán nem is te, hanem egy szeretted szenved a betegségtől. Jób, mikor fekélyekkel teli gyászolt, eszébe jutott az az élet, amit Istentől kapott. A múltja, és az, hogy mindeddig megőrizte Isten, valamint az, hogy még mindig él, minden körülmény ellenére is.

Szeretet:
A második ajándék Isten szeretete. Ezt a szeretetet közvetlenül Tőle, és az embertársainkon keresztül is érezhetjük. A családunk, a barátaink, a közösségek tagjai, ahol megfordulunk, mind Isten áldása azért, hogy rajtuk keresztül is megtapasztalhassuk, nem vagyunk egyedül. Jób barátai is ilyenek voltak. Mikor a szerettei tragikus körülmények közt mentek el, vagy fordítottak hátat neki, ők Isten szeretetét tükrözték felé.

Gondviselés: 
“Olyan még nem volt, hogy nem volt sehogy sem” szokták mondani. Ahol bezárul egy ajtó, Isten kinyit egy másikat. Ebben tapasztalhatjuk meg az Ő gondviselését. Amikor az utolsó erőnk is elfogyott, amikor minden reményünket belé vetjük, és mint egy szalmaszálba kapaszkodunk bele, Ő akkor mutatja meg, milyen is valójában.

És ezek a legnagyobb ajándékok, amire egy búsuló, gyászoló ember vágyhat.
Ma gondolj ezekre az ajándékokra, és tapasztald meg Isten ajándékozó természetét!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia