Iszapbírkózás helyett

Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek majd. Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben?

„A másikat sarazva nem leszel tisztább.” – hangzott a bölcsesség szeretett néhai professzorom szájából. Még ma is az ő hangján szólal meg ez a mondat a fejemben. Ahogy a fenti ige, úgy ez a mondat sem az igazságszolgáltatás félreállításáról szól. Hanem arról, hogy a saját hibáink, rossz tulajdonságaink és téves döntéseink okozta belső feszültség ne a másik felé, hanem Isten felé fordítson minket. Ne úgy próbáljuk meg leküzdeni a bennünk dúló vihart, hogy pellengérre állítjuk a másikat, vagy ami még rosszabb, a háta mögött fogalmazunk meg ítéletet róla, hanem menjünk Krisztus keresztjéhez.

Hibáztál. Rossz döntést hoztál. Minősíthetetlenül viselkedtél. Lásd meg, Jézus ezeket felvitte a keresztre! Ő megbocsátott neked, és ez a feltétel nélküli szeretet késztessen arra, hogy lehetőségeidhez mérten ne csak bocsánatot kérj, hanem tedd is jóvá, amit elbaltáztál.

Tölts ma időt azzal, hogy Isten bocsánatán gondolkodsz! Olvasd el azt a történetet, amiben elé visznek egy „házasságtörésen tetten ért” nőt! Csodáld némaságát, lásd, ahogy csendesen rajzol a porba, és hallgasd, ahogy mindezt elfújja a forró, közel-keleti szél! Halld meg: „Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!”

Olvasd el, ahogy helyreállítja Péter becsületét! Azét a Péterét, akinek nem olvasod szó szerint leírva az evangéliumokban, hogy bocsánatért esedezett volna. Tedd fel magadnak a „Szeretsz-e engem?” kérdéseket, és adj rájuk őszinte választ, legyen az bármilyen is!

Halld meg a Lélek zúgását, ahogy kiárad azokra a tanítványokra, akik nem is olyan régen magukra hagyták Mesterüket!

Ne a másikat nézd, hanem Krisztust, aki önmagát adta érted! Nála már kész a bocsánat. És kész az újrakezdés.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás