Szövetségben Istennel

Ha fiai elhagyják tanításomat, és nem járnak végzésem szerint, ha megszegik rendelkezéseimet, és nem tartják meg parancsolataimat, akkor vesszővel látogatom meg bűnüket és csapásokkal álnokságukat. De kegyelmet nem vonom meg tőle, és hűséges oltalomban nem hazudom. Nem szegem meg szövetségemet, és nem másítja meg, ami kijött a számból.

Kötöttél-e valakivel szövetséget? Még mindig tart? Vagy felbontásra került? Azok, akikkel felbontották vagy megtörték a szövetséget, mind nagyfokú traumatikus élményt éltek át, egyenlő mértékűt azzal, mintha egy halálos diagnózist közöltek volna velük. Amikor egy szövetséget felbontanak, akár egyoldalúan, akár közös megegyezéssel az mindig sebeket ejt. Valamilyen szinten mindenki sérül. Meg kell birkózni a sértettséggel és élni kell azzal a tudattal, hogy valami tönkrement. 

Egy szövetség felbontása sokkal nagyobb horderejű, mintha egy megrendelő és egy beszállító cég közötti szerződés felbontásra kerül. Az is nagy terhet ró egy vállalkozóra, de mégsem érinti érzelmi világának legmélyebb részeit. Ebben az esetben, megoldható, ha keresünk egy másik céget, aki vevő lenne a mi termékeinkre és egy jó kis marketinggel előbb vagy utóbb sikerül szerezni egy másik megrendelőt. És talán (ez egy megtörtént eset) egy kis pihenés, leállás a sok hajtás után, kapóra jön, tart az ember egy kis „szombat” hónapot. De nem így érzünk, amikor egy házassági szövetséget megtör vagy megcsal valaki. A legrosszabb, amit tehetünk egy kapcsolatban, hogy amire vállalkoztunk túllépünk és megtörjük a szövetséget, amit kötöttünk.

Talán azok, akik átéltek már ilyet átérzik igazán, mit is jelenthet Isten számára, ha a szövetséget megtöri az ember. Isten nem azt mondja, hogy akkor semmis a szövetség, amit velünk kötött, hanem azt mondja, hogy nevelői célzattal megpróbálok hozzájuk közelebb kerülni és visszavezetni őket a helyes útra. Az egyiptomi fáraónak 9 alkalommal lett volna lehetősége Istene útjára lépni. Isten figyelmeztette Sault, hogy rossz úton jár. A babiloni fogság előtt Isten többször meglátogatta az ő népét, és a próféták keresztül figyelmeztette őket. Árulkodó Júdásnak is lett volna alkalma mást tenni. A római császárt is jó útra akarta téríteni Isten  a fogoly Pál tanításaink keresztül. Isten kész a szövetséget helyreállítani és mindent megtesz annak érdekében, hogy engem meg téged visszatérítsen a bűn útjáról. Isten a mi életünkben is ilyen értelemben hűséges marad hozzánk és nem akar elengedni, hanem különböző eszközökön keresztül megszólít minket, és terelni akar.

A mai napon maradj nyitott arra, hogy Isten visszatéríthessen, ha rossz útra térnél. Engedd az Igén keresztül, hittestvéreiden keresztül, hogy újra visszatalálj a szövetségbe, amelynek Ő volt a kezdeményezője. És ha te voltál az, aki megszegett egy hűségesküt, egy szövetséget, akkor gyógyítsd be a sebeket, hozd helyre, amit elrontottál!
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás