Meg van írva

Jézus így válaszolt neki: Meg van írva, hogy nem csak kenyérrel él az ember.

Jézus Krisztus megkísértésének története ékes példája annak, hogy a Bibliából bármi mellett vagy ellen lehetséges érvelni. És ha már itt tartunk, ugyanez igaz bármilyen tekintéllyel rendelkező szövegre vagy tekintélyes személy szavaira.

Ebben a történetben Sátán célja az, hogy Jézust, az emberi testben földre született Istent bármilyen lehetséges módon a saját oldalára állítsa. Miután Jézus két alkalommal is a számunkra Ószövetségként ismert zsidó szent iratokból idézve hárítja el a támadásokat, az ördög rájön, hogy ez nagyszerű taktika, így ő is az igével érvelve próbálja rávenni Jézust, hogy ugorjon le bátran a jeruzsálemi templom tetejéről, hiszen meg van írva: "Megparancsolja angyalainak, hogy őrizzenek téged, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” (Lukács 4,11-12)

Végül Jézus, erre a harmadik kísértésre is egy bibliai idézettel válaszolva elkergeti Sátánt, megnyerve a csatát.

Bárcsak ilyen könnyen menne ez nekünk is! A hétköznapokban azonban nehéz meghatároznunk, hogy egy-egy vitában kinek van igaza, különösen, ha a felek egymás ellen érvelve mindannyian a Szentírás vagy valamilyen egyéb tekintély szavait hozzák saját védelmükre.

De akkor hogyan navigáljunk ebben a világban? Honnan tudhatjuk, ki mond igazat, és honnan tudhatom azt, hogy nekem igazam van-e?

A történetet olvasva, a szereplők kilétének ismerete talán segíthet a válasz megtalálásában. Egyértelmű, hogy Sátán célja a pusztítás, és önző érdekeinek elérése érdekében fordul a Szentírás szavaihoz. Jézus Krisztus viszont, bár ő is jót akar saját magának, fő célja mégis az emberiség megmentése, és Istennel összhangban, önzetlenül veri vissza a támadásokat.

Ha elbizonytalanodnánk, nézzünk mélyen magunkba (sőt, érdemes ezt akkor is megtenni, ha épp nagyon magabiztosak vagyunk), és tegyük fel magunknak a kérdést: Mi a célom? Kinek az érdekét képviselem? A Szentírás szavainak idézésével, Sátánhoz hasonlóan csak a saját igazamat akarom védeni, vagy valami nálam nagyobbat, amiben hiszek?

És még egy utolsó támpont: Jézus emberként is tudta, hogy Isten nem csak az őseinek, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak az istene, nem csak az ószövetségi iratok istene, hanem élő Isten, aki ott van vele is. Mi se hagyjuk, hogy a Biblia ismerete és idézése elrejtse tőlünk azt a tényt, hogy az azt ihlető Isten ma is velünk van, ma is személyesen szól hozzánk, és segít abban, hogy el tudjunk navigálni ebben a bonyolult világban.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás