Életünk és küldetésünk


Igyekezz kipróbált emberként megállni Isten előtt, mint aki nem vall szégyent a munkájával, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét.

Pál apostol, aki e levél írója, élete során megannyi helyzettel találta magát szemben. Volt üldöző és üldözött, ellenség és barát, sebző és gyógyító. Olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott, amelyek átélése nem csak az ő hitéletét erősítették meg, hanem a környezetében lévők életére is hatással volt, sőt olyan erővel bírt, hogy Isten üzenetének egyik fő hirdetőjévé vált. Timóteus, akinek e levelet címezte egy fiatal fiú volt, aki nyitott volt Istenre és azokra az elvekre, amelyeket Jézus vallott és amelyeket földi élete során a tanítványokra bízott. Pál tanította, okította Timóteust. A fenti néhány gondolat is egy ilyen intelem foszlány, amelyben Pál felhívja Timóteus figyelmét arra, hogy miként adja át Isten üzenetét a közösségen belül.

Pál tanítása abban állt, hogy az igazság és az evangélium (jó hír) üzenete és erőssége nem csak abban áll, hogy agyafúrt elméletekben, bonyolult teológiai formulákban adjuk azt tovább az embereknek, hanem közérthető módon, személyes tapasztalatok által és időszerűen mutassuk be Isten szeretetét, kegyelmét és az örök élet lehetőségét. Pál figyelmeztetése nem arra vonatkozott, hogy ne legyenek teológiai kérdések vagy vitatott dolgok, inkább arra akarta terelni a hangsúlyt, hogy a személyes tapasztalatok tovább adása, az időszerű kérdések fejtegetése közelebb visznek nem csak bennünket, hanem a környezetünkben élőket is Istenhez.

Pál tanítása szerint tehát nem csak az a fontos, hogy teológiai formulákban beszéljünk, hanem ne féljünk személyes tapasztalatokat tovább adni, hiszen azok az élmények tesznek bennünket is többé, amelyekben erősödik nem csak a hitünk, hanem az a tudat is, hogy Isten mindent a javunkra tud formálni. Így tehát elmondható, hogy életünk és tapasztalataink nagyobb tanítók, mint bármilyen elméleti tudás és nagyobb erővel bírnak, mintha csak olvasnánk róluk. Formáljuk kihívásainkat erősségé, hogy Isten hatással legyen rajtunk keresztül másokra is.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás