Mire van szükséged?

"Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a jóllakottra és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell."

Ezékiel próféta könyve 34. fejezet, 16. vers

Az evés művészet. Különbözőek vagyunk, különböző mennyiségű és minőségű ételre van szükségünk. Nem mindegy, hogy ki mikor, mennyit, és pontosan mit eszik.

Elsősorban akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. De ha valamilyen ételallergiád van, akkor máris olyan ételre van szükséged, ami nem vált ki belőled allergiás reakciót. Ha valamilyen vitaminhiányod van, akkor minél több olyan ételt kell enned, amiből magadhoz veheted a szükséges tápanyagot.

Ha beteg vagy, jó, ha minél kevesebbet eszel, és lehetőleg olyat, amit a szervezeted könnyen megemészt.

És néha akkor is kell ennünk, amikor egyébként nem vagyunk éhesek. Ha leesik a vércukorszinted, jó, ha van nálad egy kis étel, amivel helyreállíthatod, hogy ne legyél rosszul. Sőt, ha cukorbetegséggel kell együtt élned, akkor valószínűleg különösen tudod, milyen fontos a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű és minőségű étel fogyasztása.

Néha azért eszünk csokit vagy valamilyen más édességet, mert stresszesek, kimerültek vagyunk, és szükségünk van valamilyen örömforrásra.

És vannak azok a pillanatok, amikor egyáltalán nincs szükségünk ételre. Sokunknak talán ezt a legnehezebb elismerni, de van, amikor hagynunk kell, hogy a szervezetünk pihenjen, és tudjon másra is összpontosítani.

Nagyon nehéz jól csinálni mindezt, mély önismeret, és erős önuralom is kell hozzá, hogy tudjuk, mikor, miből, mennyit ehetünk.

És ez életünknek csak egy apró kis szelete. De mielőtt ez a gondolat elcsüggesztene bennünket, a Biblia biztosít minket arról, hogy Isten ismeri a szükségleteinket. Ő olyan, mint a jó pásztor, aki tudja, hogy mikor mire van szüksége a juhoknak. Mikor kell enniük, pihenniük, új legelő után nézniük.

Istenünk tudja, mikor milyen testi vagy éppen lelki táplálékra van szükségünk, mikor van szükségünk nyugalomra, gyógyulásra, bátorításra, vagy csak egy kis lazításra, kikapcsolódásra. És ő ezt mind meg szeretné adni neked a maga idejében.

Bízd hát rá magad életed minden területén!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve