"Mily könnyű elnyerni a mennyet!"

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

János evangéliuma 3:16

A számunkra fontos ügyekért, tárgyakért vagy személyekért nagy áldozatokat is készek vagyunk hozni, nagy árat is készek vagyunk adni. Ez olyankor válik a leginkább láthatóvá, amikor például tönkremegy valami, amit egy számunkra kedves embertől kaptunk, vagy jól használható, és hozzánk nőtt; vagy amikor megbetegszik a kutyánk, a macskánk, vagy valamilyen kedvencünk, és sokkal nagyobb árat készek vagyunk adni a javításáért vagy gyógyításáért, mint amennyiért egy másikat tudnánk venni. És természetesen, ha valaki, akit szeretünk, megbetegszik vagy balesetet szenved, gyakran kockára tesszük anyagi biztonságunkat, vagy ha ez az ára, és lehetséges, a saját testünkből adunk, csak hogy meggyógyuljon, még ha tisztában vagyunk is a veszéllyel, amit egy ilyen lépéssel felvállaltunk. A szeretet túlmegy az ésszerű határokon. A szeretet nem racionális.

Isten szeretete is ilyen. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

A legvégsőkig elment azért, hogy megmentsen minket az elvesztéstől. Odaadta a számára legértékesebbet értünk, az ellenségeiért. Bizonyára tisztában volt a veszélyekkel, hiszen emberként élve Jézus kísérthető volt, bűnt követhetett volna el, és így elveszhetett volna. De még ezt is vállalta! Mert a szeretet nem racionális. Nem tárgyilagosan mérlegel, mert van egy magasabb szempont is, és innét nézi a valóságot.

Időnként hívő keresztényektől hallom, hogy bizonytalanok abban, hogy üdvözülni fognak. A saját méltatlanságuk, bűnösségük miatt. Ha ez lenne az üdvösségünk alapja, akkor tényleg joggal kételkedhetnénk a végeredményben. De „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Csak aki elutasítja Istent, Isten kegyelmét, vagyis nem akar hinni benne, az van abban a veszélyben, hogy elveszik.

Az örök élet feltétele a hit. A hit Isten ajándéka. Kinek ne akarná adni, ha ez a feltétel, és ekkora árat adott érte? Az én meggyőződésem az, hogy ha a legdrágábbat adta érted és értem, akkor mindent megtesz értünk ma is, és ha csak egy módja lenne, akkor azt is meg fogja találni, és meg fog váltani! Ő ennyire elkötelezett felénk. Nem hagy könnyedén elveszni! „Halleluja, mily könnyű elnyerni a mennyet!” – írja Ellen G. White.

Hiszed-e ezt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve