Velem cselekedtétek meg

„És felelvén a király, azt mondja majd nékik: Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg.”

Ez a vers Jézus visszajövetelével kapcsolatos példázatsor egyik legismertebb és legtöbbször idézett mondata. S hogy mi a tanulsága?   Első olvasatra egyszerű; Urunk visszatérését váró hű szolgaként önzetlenül segítenünk kell a rászorulókon, a szenvedőkön.

Aztán, ha egy kicsit mélyebben megnézzük ezt a mondatot, akkor felmerül a kérdés; Biztos, hogy mindenkin segítenünk kell? Biztos, hogy minden emberrel azonosítja magát Jézus? Hiszen, itt a ’legkisebb atyámfiai’ kifejezés áll, ami inkább a hívő embereket jelöli.

A nyíltan bűnben élőket, a szélhámosokat nem kell segíteni. Ha például felhív valaki azzal, hogy megnyerted az ugandai lottón a főnyereményt, de az utaláshoz küldj százezer forintot, erre nem vonatkozik, hogy ’velem cselekedtétek meg’. Vagy Igen?
S míg ezen filozofálgatunk elvész a lényeg: ’cselekedtétek’

Ez a mulasztása a példázatban a hűtlenek csoportjának is. Annyira leköti figyelmüket a jelek beazonosítása, a személyválogatás, hogy nem is látják a szükségben lévő Jézust.

A kérdés tehát nem az, hogy kinek teszel szívességet, hogy kit látogatsz meg a kórházban, hogy kit hívsz meg ebédre, vacsorára, hanem az, hogy miután elolvastad ezt a mondatot ’Velem cselekedtétek meg’ csupán sóhajtasz egy áment, vagy cselekszel is, megtéve mindent, ami rajtad áll.

Ne válogass! „cselekedd, és élsz.” (Luk.10:28)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve