Dönts az életedért!

„Annak kell meghalnia, aki vétkezett. A fiú nem bűnhődik az apa bűne miatt, az apa sem bűnhődik a fia bűne miatt. Igazságáért csak az igaz kap jutalmat, a bűn pedig csak magát a bűnöst terheli.”

Csináltál már olyat, amire nem vagy büszke? Esetleg olyat, amiről határozottan tudtad, hogy nem szép dolog és mégis megtetted? Mit éreztél? Megbántad vagy csak tovább léptél? Életünk tele van döntéshelyzetekkel. Tegyem vagy ne tegyem, megbosszuljam vagy elengedjem, támadjak vagy védekezzek?

A bibliai kor emberének hasonló helyzetekkel kellett szembesülnie. Életük központi helyén volt a Tízparancsolat, ami a mai világban a polgári törvénykönyvhöz hasonlítható. A teljesen hétköznapi életet élő emberek döntéseit is befolyásolta. Minden tanítás alapja a Tízparancsolat volt, amelyet a papok számon kértek és mint az igaz ember ismertetőjegyét, figyelték. Jelen esetben a Babiloni fogság idején vagyunk és ez nehezítő körülmény volt a nép számára. Ideális esetben, a családjuk körében, békében élnek és úgy tartják meg a törvényt, de jelenleg egy embert próbáló helyzetben vannak, amikor nehéz helyesen cselekedni. Isten a prófétán keresztül üzen a népnek és szeretné, ha ez alapján hoznának döntéseket. Közösségben vannak, mégis az egyéni felelősség jelenleg a legfontosabb. A jóra kell törekedni és nem az a döntő, hogy milyenek a külső körülmények, hanem az, hogy milyen az ember magatartása abban a helyzetben. Arra irányítja figyelmüket, hogy tetteiket nem magyarázhatják helyzetükkel vagy családtagjaik viselkedésével. Önállóan, önmagukért felelősek.

…ahogy mi is! Életünk és döntéseink egyéni felelősségünk. Felmenőink, közeli és távoli rokonaink nem befolyásolhatják sorsunkat, ahogy a mi sorsunk sem befolyásolják az ő sorsukat. Éppen ezért, életünket okosan és megfontoltan kell élni. Tetteinket mérlegelni és szavainkat értékelni kell, hiszen minden, amit teszünk nem másnak lesz büntetés, hanem egyedül nekünk.

Áldott napot!    

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima