A lejtő nem csúszik

Annak pedig, aki megőrizhet titeket a botlástól, és dicsősége elé állíthat feddhetetlenségben, ujjongó örömmel: az egyedül üdvözítő Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által: dicsőség, fenség, erő és hatalom öröktől fogva, most és mindörökké. Ámen.

Hallottál már a csúszós lejtőről?
Nyilván nem a téli hidegben lefagyott kapubejáróra gondolok, azzal mindannyiunknak gyűlt már meg baja - sokkal inkább a csúszós lejtő elméletéről beszélek. Vagy a főzővízben úszkáló békáéról.

Eszerint az elmélet szerint ha ma a legnagyobb naivitással és jóhiszeműséggel megteszel valamit (városba költözöl, megiszol egy pohár vörösbort az ebéd mellé, beadatod magadnak a COVID-oltást, stb.) akkor számodra észrevehetetlen, alattomos láncolatok eredményeképpen előbb-utóbb egy csúszós lejtő legalján (a fertő legmélyén, részegen a híd alatt, akár holtan, stb.) találhatod magad. Eszerint az elmélet szerint a lejtős csúszóssága okán elég egyetlen rossz – első – lépést tenned, és onnantól lehetetlen megállni, egészen a gödör aljáig.

Júdás (nem az a Júdás) ma azt üzeni neked: még ha van is lejtő, nem csúszik!

A csúszós lejtő elméletének legnagyobb hibája az, hogy figyelmen kívül hagyja az ember mindenkori szabad akaratát. A valóság az, hogy az első rossz lépés után még százszor és ezerszer is lehetőséged van jól dönteni – és ha ez egyedül nem is menne, Isten segíteni fog. Mit is ír Júdás?

Isten az, aki:
– "megőrizhet titeket a botlástól" – Isten nem várja el tőled, hogy mindig stabilan állj a földön. Néha össze kell omlani, el kell csúszni, hibázni fogsz! De mindig ott lesz Isten, a korlát a lejtő szélén, hogy megkapaszkodhass.
– "dicsősége elé állíthat feddhetetlenségben" – "De annyi bűnt elkövettem, hogyan állhatok meg így Isten dicsősége előtt?" Hát feddhetetlenségben! Nem a saját büntetlenséged, hanem Krisztus fehér ruhája világít rajtad Isten dicsőségének fényében. Ezt hívják kegyelemnek.
– "ujjongó örömmel" – Van miért ujjongani, nem?

Nem tudod megmenteni magad. Bármennyire is szeretnéd, nem tudod felkaparni magad a lejtő aljáról. De tudod mit? Nem is kell:

"az egyedül üdvözítő Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által: dicsőség, fenség, erő és hatalom öröktől fogva, most és mindörökké. Ámen."

Hát ámen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima