Szeretet és/vagy parancsolatok?

Ez a szeretet pedig azt jelenti, hogy az ő parancsolatai szerint élünk: ez a parancsolat viszont az, amelyről kezdettől fogva hallottátok, hogy aszerint kell élnetek.

János második levele 6. vers

Ma jó apa voltál! - mondta a fiam egy esti beszélgetés során, miután imádkoztunk. Nem vagyok hozzászokva az ilyen dicséretekhez, ezért visszakérdeztem: Igen? És miért? Mivel ismerem a fiamat, sejtettem, hogy miféle választ fogok kapni. Be is jött: Mert ma nem tiltottál meg semmit, és játszottál velem! A másodikban igaza van, sajnos nem minden nap tudok vele játszani, főleg nem annyit, amennyit ő szeretne. Az elsőben nem értettem vele egyet, és erről beszélgetni kezdtünk.

Tényleg az egy jó apa (vagy anya) ismertetőjegye, hogy nem tilt meg semmit? Azzal mutatjuk ki a gyermekeink iránti szeretetünket, ha mindent megengedünk nekik? Bocsánat, de akkor Isten nagyon rossz Atya! Ha mindent megengedünk, akkor nem neveljük a gyermekeinket; akkor úgy fognak felnőni, mint a gaz a kertben, amit nem művelnek. A gyermekeit szerető szülő értelmes helyen húzza meg a szükséges határokat.

És most másik oldalról: honnét lehet tudni, ha egy gyermek szereti a szüleit? Abból, ha ezt időnként elmondja nekik? Abból, ha ölelgeti őket? Abból, ha nem felejti el a szülinapját? Nem inkább abból, ha megteszik, amit kérnek tőlük: „És ez a szeretet, hogy járjunk az ő parancsolatai szerint”?

Honnét lehet tudni, hogy azok, akik Isten gyermekeinek nevezik magukat, valóban szeretik őt? Ugyanebből: ha a parancsolatai szerint élnek. Vagyis Isten törvényének a megtartása, az engedelmesség nem önmegváltó célú törvényeskedés, hanem az Isten iránti szeretet jele. János apostol szerint nem kell (és nem is lehet) választanunk a szeretet vagy a parancsolatok megtartása között, mert a kettő kéz a kézben együtt jár. És ő, a szeretett tanítvány már csak tudta!

Okozzunk örömöt Istennek azzal, hogy kimutatjuk iránta a szeretetünket!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima