Isten nyugalmának ígérete

Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről.

Hamarosan nyaralni megyünk a családdal. Nem hosszú időre, csak néhány napra, de a zsigereimben érzem már a felszabadult pihenés lehetőségét. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül, ebben a naponta erősödő kánikulában bizonyára sokan vagyunk, akik hasonlóan éreznek. De jó lesz az a pár nap! Nincs munka, nincs nyaggató főnök, elégedetlenkedő beosztottak, nincsenek feladatok, naptárbejegyzések – egyetlen egy kivételével: NYARALÁS! Balatonparti hassüttetés, regényolvasás, lángos, hosszú séták a naplementében. Bárcsak ott lennénk már!

Persze addig még el kell jutni. Megbeszélések, meetingek, emailek tömkelege vár ránk, a teendő lista tele van. Határidők nyomasztanak, olyanok, amik még előttünk vannak, és olyanok is, amik sajnos már elmúltak. Egyetlen dolog tartja bennünk a lelket, egyetlen, piros betűkkel naptárba vésett szó: NYARALÁS!

A keresztény ember élete a "már igen" és a "még nem" kettősségében zajlik. Jézus a követőit tanítva sokszor elmondta: az Isten országa már köztetek van. (Lukács evangéliuma 17:21) Nem valami távoli dolog, hanem élő és ható, átformáló tény, hogy Isten országa bennünk és rajtunk keresztül veti meg az alapjait a Földön. Ez az érem "már igen" oldala. Piros betűkkel a szívünkbe lett vésve az a valami, ami már most békességet és nyugalmat ad – nekünk, és rajtunk keresztül másoknak.

De ott van az is, hogy "még nem" – mert az ország építése ugyan már elkezdődött, de az ünnepélyes átadás, a szalag átvágása még várat magára. Hiába építenénk a várost, ha a munkánk végeztével nem az uralkodó hitelesítené azt pecsétjével. Milyen pecséttel? A teljes és visszavonhatatlan nyugalom pecsétjével. Ez a "még nem". Mert erre Jézus Krisztus visszajöveteléig várnunk kell.

Érted már a hasonlatot? A nyaralást sem várhatod ölbe tett kézzel! Ahhoz, hogy egy hétig lógathasd a lábad az Adrián, minden feladatot és munkát be kell addig fejezni – mert te is biztosan tapasztaltad már, hogy milyen nyugtalanító teli teendő listával a zsebedben nyaralni. És noha nagy betűkkel a naptárban van már a NYARALÁS, és a nyugalom elérhetőségének puszta tudata is izgalommal tölt el, az igazi békességet majd csak akkor nyered el, amikor a napozóágyon fekve szürcsölöd a koktélt. Már igen, de még nem. Ilyen az isteni nyugalom is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima