Mentőöv

„Most mondom ezt nektek, mielőtt megtörténik, hogy ha majd megtörténik, higgyetek. Már nem sokat beszélek veletek, mert eljön e világ fejedelme, bár felettem nincs hatalma. A világnak azonban meg kell tudnia, hogy szeretem az Atyát, és úgy cselekszem, ahogyan az Atya parancsolta. Keljetek fel, menjünk el innen!”

Mindannyiunk életében vannak bizonyos hívószavak, mondatok, körülmények, események amelyek mintegy lavinát indítanak el lelkünkben. Történt valami velünk, s amikor hasonló helyzetbe kerülünk, már nem itt és most vagyunk és reagálunk, hanem a múlt fájó, félelmetes eseményei kapcsán. A környezetünkben levők pedig sokszor nem értik, miért is viselkedünk úgy, ahogy… Végső soron ezeken a pontokon keresztül nagyon könnyű befolyásolni, hatalom alatt tartani bennünket. Mintha e világ fejedelmének saját, külön „forródrótja” lenne lelkünkhöz.

Jézus életében nem volt ilyen. Felette nem volt hatalma, mert szíve tiszta volt. Nem engedett a kísértéseknek, nem esett a szenvedélyek fogságába, nem ápolt a szívében neheztelést vagy keserűséget, nem takargatott semmit. Az Atya jelenlétében élt teljes őszinteségben. Így e világ fejedelme nem talált fogást rajta, nem tudta őt irányítani.

Amikor új szívet ígér nekünk, és felajánlja folyamatos jelenlétét, akkor mentőövet dob utánunk, hogy kimenthessen minket a sodró áradatból, s védett helyre állítson, ahol már nincs hatalma Sátánnak, hogy manipuláljon bennünket.

Jézus megpróbálta felkészíteni a tanítványokat a rájuk váró eseményekre, ezért elmondta mi fog történni. Azért tette ezt, hogy amikor majd beteljesednek mindazok, amikről beszélt, akkor a tanítványok ne veszítsék el a hitüket, hanem erős hittel jó döntéseket hozhassanak. Ott és akkor a félelem azonban, ha csak átmenetileg is, de erősebbnek bizonyult. Egészen addig, míg a feltámadt Üdvözítőben meg nem ismerték oltalmukat és erejük forrását.

E világ fejedelme ma is jön, hogy próbára tegyen és elveszítsen. Vajon talál-e bennünk olyan pontot, amelybe bele tud kapaszkodni, s amely által el tud szakítani erőnk forrásától? A bibliai próféciákban Jézus sok dolgot kijelentett előre, hogy ne érjenek váratlanul az események. A kérdés az, hogy amikor az előre kijelentett dolgok beteljesednek, akkor megragadjuk-e Őt bizalommal.

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima