Szíverősító

Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezettetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív, nem pedig ételektől, mert azoknak semmi hasznát nem veszik azok, akik velük élnek.

A zsidókhoz írt levél 13:9

A lelki beállítottságú emberek törekszenek arra, hogy mindig a meggyőződésükkel összhangban éljenek, lelkileg erősödjenek, és egyre „jobbak” legyenek. Keresik a fejlődés lehetőségét, és erre minden lehetőséget megragadnak. Időnként - tévedésből - akár olyan eszközöket is, amik nem a kívánt irányba segítik őket.

A fent olvasott mondatában Pál apostol az ilyen tévutakra figyelmezteti olvasóit: az idegen tanításokra. Ezek a lelki emberek esetében általában a többség elől elrejtett, titkos, de a túléléshez vagy a magasabb lelkiség eléréséhez szükséges információk. Ma, az internet, a közösségi- és a videómegosztó oldalak világában ezek szinte rázúdulnak a gyanútlan keresőkre. Elég csak a közelmúltbeli járvány és a vele szemben kifejlesztett oltások körüli híresztelésekre gondolni. A magasabb lelkiség elérése helyett sokan az életükkel fizettek, mert a semmihez sem értő észosztóknak hittek a megbízható, felelősséget hordozó emberek helyett. 

Az idegen tanítás vonatkozhat akár az étkezésre is, ahogy ebben a szakaszban is láttuk: bizonyos ételektől való tartózkodás, illetve ilyenek fogyasztása. Az igaz, hogy amit megeszünk az hatással van az agyunkra, a gondolkodásunkra, és így befolyást gyakorol arra is, hogy mennyire tudunk megérteni dolgokat, mennyire leszünk érzékenyek lelki hatásokra. Mégsem ezektől „erősödik meg a szívünk”, nem ezektől válunk lelkileg igazán erőssé.

Erre csak egy valami képes úgy, ahogy vágyunk rá: a kegyelem, Isten végtelen kegyelme. Mert amikor rejtett tanításokhoz, például étkezési szabályokhoz és hasonló dolgokhoz fordulunk, azt mindig azért tesszük, mert nem érezzük magunkat biztonságban. Nem bízunk meggyőződéssel a jövőnkben, az örök életünkben - amit Isten megígért a benne bízóknak - ezért be akarjuk azt biztosítani, emberi eszközökkel. Pedig erre semmi szükség sincs. Sőt, pont ettől az erőlködéstől válhat bizonytalanná. Tökéletesen elég, ha bízunk Isten szeretetében és kegyelmében, és törekszünk az útmutatásaival összhangban élni. A többit bízzuk rá. Így fog megerősödni a szívük.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima