Maradj veszteg!

"De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg benneteket ma az Úr! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket. Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!"

Mózes második könyve 14:13-14


Valahányszor megbántanak, késztetést érzünk, hogy visszavágjunk. Valaki beszól, méltatlankodik, megsért, mi pedig úgy érezzük, hogy ez a helyzet feljogosít bennünket arra, hogy vissza kézből üssünk vissza. Ilyenkor az ember óhatatlanul olyant szokott mondani, amit később megbán (még akkor is ha teljes mértékig igaza van).


A népet elnyomják, kizsákmányolják, rabszolga sorba taszítják, és persze méltatlankodnak, esetleg lázadoznak is, de rá kell jönniük, hogy Egyiptom erősebb. Mózes ezt látja. Visszatér, és a szenvedés láttán az ő keze is ökölbe szorul, de visszafogja magát, és ahelyett, hogy tetézné a problémát, inkább megfontoltan beszédbe kezd. Nem egy háborgó ember beszédébe, hanem egy higgadt ember beszédéve. Olyanéba, aki a tornádó közepette is úgy áll, mint egy mozdíthatatlan bástya.


"Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!" - szól a parancs. Mózes tudja, hogy a feszült helyzetben az emberi erő kevés, és legjobb esetben is minden maradna ahogy van, de nagyon könnyű rontani a helyzeten. Helyette inkább arra bízza a dolgokat, aki megfelelően képes helyre tenni a dolgokat, és milyen jól tette!


Te mit teszel, ha igazságtalanok veled? Harcolsz? Küzdesz? Ennek is meg van a helye, és a helyes módja. De van amikor Isten azt üzeni, hogy maradj veszteg. Van amikor Isten azt mondja, hogy várj még. Hidd el, hogy én dolgozom a háttérben! Tudom, hogy tele vagy indulattal, és igazad is van, de ha most nekimész a falnak, attól csak az orrod fog vérezni, de a fal ugyanúgy áll majd és nevet rád.


Higgadj le! Maradj veszteg! Bízd Istenre, mert Ő harcol érted! Te csak állj készen!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima