Ajándék

„Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige.”

Példabeszédek könyve 25.fejezet 11.vers

Milyen jó érzés lehet beleharapni egy friss, zamatos eperbe. Érezni egy mangó üde ízét. Megízlelni a ropogós almát. Csak írtam róla, de ugye, hogy te is elképzelted?

A Biblia gyakran használ gyümölcsöket annak kifejezésére, hogy átadja milyen érzés a kedves szó és a bölcs beszéd. Annak érdekében, hogy szavaink valóban jó célt érjenek, figyelembe kell vegyünk bizonyos szempontokat.

Szavaink és tetteink elképesztő hatással vannak a saját és a környezetünk életére is. Minden kimondott szó, legyen az jó vagy rossz, formálja annak kimondóját és  hallgatóját is. Ha igazi értékes és segítő szavakat akarunk használni, akkor figyelembe kell vennünk egy nagyon fontos szempontot…

Az időzítés. Egy jól időzített mondat, amely talán nem túl pozitív, kisebb sebet ejt, mintha csak egyszeriből lerohannánk az illetőt a gondolatainkkal, esetleges negatív meglátásainkkal. Természetesen nem akarunk rosszat szavainkkal, de sajnos, ha nem jó az időzítés, akkor vezérelhet a legjobb szándék, mégis sebet okozhatunk. Ezért azon túl, hogy kedvesen és szeretetteljesen osszuk meg véleményünk embertársunkkal, az is nagyon fontos, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen tegyük azt.

Ahogy minket az Úr, úgy mi is szavainkat és tetteinket formáljuk, csiszoljuk, hogy azok senkiről ne „dörzsöljék” le a bőrt. Megnyilvánulásunk lehet gyógyír másoknak és erő a közösségnek. Csak rajtunk áll, hogy mire használjuk a szó és a cselekedet ajándékát. Legyünk ajándékai egymásnak és a világnak!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve