Krisztus előtt, vagy Krisztus után?

Emlékeztesd őket arra, hogy rendeljék alá magukat az uralkodóknak és a felsőbbségnek: engedelmeskedjenek, és legyenek készek minden jó cselekedetre.

Senkit se szóljanak meg, kerüljék a viszálykodást, legyenek megértők, teljes szelídséget tanúsítva minden ember iránt. Mert valamikor mi is esztelenek, engedetlenek, tévelygők voltunk, különféle kívánságok és élvezetek rabjai, gonoszságban és irigységben élők, egymástól gyűlöltek és egymást gyűlölők.

De amikor megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága és emberszeretete, nem az általunk véghezvitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által, akit kitöltött ránk gazdagon Jézus Krisztus, a mi Üdvözítőnk által, hogy az ő kegyelméből megigazulva reménységünk szerint részesei legyünk az örök életnek.


Krisztus előtt és Krisztus után. Ezekkel a szavakkal szoktuk jelölni, hogy időszámításunk melyik szakaszáról beszélünk, hiszen nem mindegy, hogy valami Kr.u. 2023-ban (tehát idén) vagy Kr.e. 2023-ban (tehát 4045 éve, a korai bronzkor végén) történt. A két év között rengeteg dolog történt, megváltozott a világ. Gondolj csak arra, hogy mennyi találmányt alkottak nálunknál okosabb emberek, amiket nap, mint nap használunk. Meg aztán ott a kultúra, az etikett... és ott az ember! Az emberek is változtak az elmúlt négyezer évben... Nem mindegy, hogy Krisztus előtt, vagy Krisztus után!

Nem csak a földtörténetben, de az életünk történetében is fontos, hogy Krisztus előtt, vagy Krisztus után vagyunk. Mert Krisztus előtt még beléefért az, hogy "esztelenek, engedetlenek, tévelygők voltunk, különféle kívánságok és élvezetek rabjai, gonoszságban és irigységben élők, egymástól gyűlöltek és egymást gyűlölők". Krisztus után azonban az ő irgalmából már jobbak vagyunk. Jobbak kell legyünk, mert ő azon dolgozik, hogy jobbakká váljunk. Mi meg csak akadályozzuk őt, ellenállunk neki, mint a tudatlan gyerek, aki menekül a fürdővíz elől, amibe a szülő próbálja beleültetni. (Igen, tapasztalatból beszélek.)

Úgyhogy ne mondd nekem, hogy te "ilyen vagy". Akkor ne legyél! Engedd Jézusnak, hogy megváltoztasson téged! Beszélj normálisan a beosztottaiddal, légy együttműködő a főnökeiddel! Engedd el az önérzeteskedést! Mert Krisztus után már nem fér bele az engedetlenkedés, a gyűkölködés, a tévelygés és az eszetlenkedés! Nem azért fogsz változni, hogy üdvözülj...

...hanem azért, mert már üdvözültél. Krisztus után vagyunk, emlékszel?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve