Valami új készül...

„Jézus így felelt nekik: Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem. Ezt mondták rá a zsidók: Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt felépíted? Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor azután feltámadt a halálból, visszaemlékeztek tanítványai arra, hogy ezt mondta, és hittek az Írásnak és a beszédnek, amelyet Jézus mondott.”

János evangéliuma 2.fejezet 19-22.vers

Egy feszült jelenet szemtanúi lehetünk. A helyszín Jeruzsálem, amely most igencsak mozgalmas, hiszen közeledett a páska ünnepe, amelyre sokan érkeztek, többek közt Jézus is. A városba érkezve ellátogatott a templomba is, ahol egy felháborító és egyben kiábrándító jelenettel találkozott: a templomot bemocskolták. Árusok tömege kínálta portékáját, a pénzváltók kiélték üzleti vágyaikat és a lehető legnagyobb természetességgel adtak-vettek, mintha az erre legalkalmasabb helyen lennének.  Jézus nem rejtette véka alá gondolatait és érzéseit, amikor meglátta ezt a jelenetet. Kötélből korbácsot gyártott, majd kiűzte az árusokat és a pénzváltókat a helyről, felborítva az asztalokat és felszólítva az ott lévőket, hogy ne csináljanak vásárt Isten házából.

A történet sokkal többet rejt a látszatnál. Jézus fenti kijelentése szöget ütött a zsidó vezetők és a tanítványok fejében is. Mire gondolhatott vajon? – tették fel a kérdést. Jézus a templom újjáépítésével nem csak annak fizikai valóságára utalt, hanem saját testének lerombolására (golgotai halálára) és annak újbóli felépítésére (a feltámadásra). Ez az „építkezés” sokakban hitet támasztott.

Ha arra gondolsz, hogy az életed egy bizonyos ponton megrekedt, kudarc ért vagy úgy érzed, hogy döntéseiddel zsákutcába futottál, akkor ez a történet ma neked szól! Jézus nem csak a templomot vagy önmagát építi újra, hanem téged is, amennyiben igényled. Talán félelmetesnek tűnhet, hogy teljesen újjáépülj, hiszen ahhoz, hogy valami új jöjjön, le kell rombolni a régit. A jó hír az, hogy a rombolás első pillanatától kezdve ott lesz melletted az Úr és gondosan részt fog venni új életed felépítésében. Legyen bátorságod rombolni, hogy megkaphasd azt az újat, ami teljessé tesz!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima