Örülj akkor is ha...


"Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek."

Máté evangéliuma 5:12


A "boldogmondások" Jézus egyik népszerű, de nagyon furcsa tanítása. Jézus felsorol kilenc esetet sorol fel, amik közül négy olyan, ami nem igazán összeegyeztethető a boldogság, vagy az öröm definíciójával. A zárásról meg ne is beszéljünk. Örülj, sőt ujjongj ha üldöznek! Na ez nagyon fura. Ez egy képzavar. Ki hallott már olyanról, hogy valaki annyira örül, hogy ujjong miközben menekül az üldözői elől.


Mindjárt megmagyarázom. A személyiségfejlődésnek van egy szintje, amikor az ember képes rá, hogy várakozzon a nagyobb jutalom érdekében. A kisgyerek elé lerakunk egy kis kocka csokoládét, és azt mondjuk neki, hogy kap kettő kockával még, ha öt percig nem eszi meg. Ha megeszi, lesz egy csoki a gyomrában, de ha képes megállni, akkor háromszor annyit ehet.


Ez a boldogmondások lényege. Örülj, ne annak, hogy valami rossz történik, hanem annak, hogy ezért jutalom vár. Lehetsz boldog a nehézségek ellenére is, mert Isten készíti neked a jobbat. Isten terve nem az, hogy szenvedj a földön, hanem hogy örökké boldog legyél Vele.


Ma a betegek világnapja van. A betegség nem jó. Senki sem örül neki ha beteg. Sokan küzdenek világszerte jelenleg is. Nem azt mondom, hogy baj, hogy ilyenkor az ember csüggedtebb, mert érthető. Amikor fájdalmakat élünk át, akkor nehéz mosolyt csalni az arcunkra. Mégis Jézus azt mondja, hogy a nehézségek közepette is örülhetünk, mert a jutalmunk készen vár bennünket Nála.


Éppen ezért ma fordulj Istenhez örömmel, mert Ő áldást tartogat számodra!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet