Több mint a Nutella



„Hallottátok, hogy megmondatott: „Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.” Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.”

Máté evangéliuma 5:43-45

Lehet, hogy furcsállod, Kedves Olvasó, hogy jön ide egy napindító áhítat címébe egy édesség? Nos, ma van ennek a mogyorókrémnek a világnapja, és amikor elolvastam ezt az igét, eszembe jutott egy újkori szólás-mondás, miszerint: „Nem tehetsz mindenkit boldoggá, nem vagy Nutella.”

Aki ezt a mondatot kitalálta, nem gondolt többek között a tejfehérje allergiásokra, a mogyoró allergiásokra és a cukorbetegekre sem (elnézést azoktól, akiket kihagytam a felsorolásból).

Nem állítom, hogy nincs az a pillanat az életben, amikor az egyik legjobb dolog, ami történhet, az pont egy ilyen finomság, esetleg egy doboz jégkrém. Sosem felejtem el azokat az ifitalálkozókat, amikor a barátnőimmel a szálláson esténként egy üveg Nutellát kanalazva beszélgettünk órákon keresztül mindarról, ami bennünk volt, ami örömet vagy akár fájdalmat okozott, az élet nagy dolgairól, az álmainkról. De igazad van, a lényeg a beszélgetés volt, nem pedig a hozzá elfogyasztott édesség.

Isten azt kéri tőled ma reggel, hogy képviseld a mindennapokban. Ehhez első lépésként Őt magát kell megismerned. A mai igében bemutatkozik neked, mint Atya, aki szereti gyermekeit. Mindegyiket. Azokat is, akik viszont szeretik Őt és azokat is, akik nem. Akiket vagy csak szimplán hidegen hagy a létezése, és nem foglalkoznak vele, vagy valamiért gyűlölettel gondolnak rá.

Isten szeretettel fordul mindannyiunk felé, nincs nála kivétel. Ő nem egy kívánság teljesítő automata, nem egy kiszámíthatatlan, kénye-kedve szerint cselekvő lény, nem pusztán egy édesség, ami az egekbe röpíti a vércukorszintedet, utána pedig levisz a mélybe, hanem az, Aki biztos pontot, kapaszkodót akar neked adni. Egy jelenlévő, mindenki számára elérhető, valóságos Isten, aki szeretne mindannyiunkkal kapcsolatba kerülni, aki meg akar menteni mindenkit.

Elküldte értünk, kivétel nélkül mindannyiunkért az Ő Fiát, hogy helyreállítsa azt, amit mi elrontottunk, hogy helyettünk és értünk meghaljon, és így újból azok lehessünk, akiknek Ő megteremtett minket: az Atya gyermekei. Egy csodálatos Isten, aki nem személyválogató, akinél mindegy milyen háttérről jöttél, milyen nép szülötte vagy, milyen a bőrszíned, a nemed, a korod, a szexuális irányultságod, a végzettséged. Aki milliónyi esélyt hoz mindannyiunk életébe, hogy találkozhassunk Vele igazán. Ő az, aki a legjobbat akarja nekünk adni, és Ő az, aki egy nap elhozza örökké tartó, tökéletes országát.

Ma reggel arra kér, hogy képviseld Őt! Mutasd be az életeddel, mennyire csodálatod az Isten! Nem azt, hogy fogaidat összeszorítva kiizzadj magadból valami csekély szimpátiát a mogorva szomszéddal szemben, hanem hogy azt add tovább az embereknek, amit Tőle kaptál: nyitottságot, elfogadást, emberséget, szeretetet. Esélyt.

A Nutella finom, de nem mindenki fogyaszthatja. Isten ennél sokkal többet akar neked adni. Hát te is adj tovább többet: Őt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet