Szomorúság után öröm


"Így most ti is szomorúak vagytok, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek."


Az ünnepi időszak végeztével vegyes érzelmek törnek a felszínre az emberben: egyrészt ami volt, az jó volt - a családdal töltött idő, a baráti társaságban köszöntött új év olyan élmények, melyeket nem fogunk könnyen elfelejteni. Feltöltötték az év végére kiürült érzelemtankunkat. Ugyanakkor felmerül bennünk a kérdés is: vajon mikor látjuk újra szeretteiket? Lesz lehetőség év közben újrázni, vagy várni kell 2023 végéig, hogy ismét együtt ünnepelhessünk? Így válik keserédessé az emlékek rendezgetése.

Jézus és tanítványai szintén ünnepről jönnek: együtt fogyasztották el a páskavacsorát, és sétálni indulnak az Olajfák Hegyére. Vajon mire gondol a Mester? Most néhány napig nem találkozunk? Elutazik, családot látogat? Milyen jó volt együtt ünnepelni, milyen kár, hogy vége! Reméljük, nem kell várni egy évet, hogy ismételhessünk!

Ami egyszerű kirándulásként indult, hamarosan végzetes eseménnyé válik — beigazolódnak Jézus szavai, sőt, talán nem is elég kifejező, hogy "most ti szomorúak vagytok". Nem egyszerű letörtség, vagy búbánatosság, hanem komplex szomorúság, olyan, amilyet a legjobb barátját gyászoló ember érez a temetése napján. Olyan, amit a szerelmes érez, mikor a szíve választottja hajóra száll, tudva, hogy talán soha többé nem látják egymást. Nincs újrázás, legalábbis valószínűtlen.

Ha nem lenne folytatás, így is maradna. "De ismét meglátlak majd titeket." Milyen bátorítás! Az lesz csak az igazi öröm! Amikor nem kell egy évet várni az ünnepre, mert ünnep minden nap — itt, az Isten országában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve