Legyen ez más...


„Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem elutasít, az azt utasítja el, aki elküldött engem.”

Lukács evangéliuma 10.fejezet 16.vers

A Biblia Zsidókhoz írt levelét olvasva rábukkantam egy részre, amely a hittel foglalkozik. Arra a kérdésre, hogy mi a hit a következő választ találjuk: „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.(Zsid.11:1) Továbbá úgy folytatódik a levél, hogy ennek a hitnek alapján nyertek tanúbizonyságot Istentől a régi kor emberei. Mit jelent a tanúbizonyság? Jogilag valami mellett/ellen tanúskodni. Másodjelentésében is hasonló, ugyanis valamit tanúsít vagy bizonyít. A rész további olvasása során betekintést kaphatunk Ábel, Énok, Noé, Ábrahám vagy épp Mózes hitébe, akik életükkel bizonyították hitüket és bár némelyikük nehéz sorsot hordozott, hitük nem gyengült meg, épp ellenkezőleg és ez a hit volt a bizonyíték arról, hogy Isten velük van.

Jézus nem csak Lukács evangéliumában beszél hallgatóságának hitéletéről, hanem már Máté evangéliumában is kitér arra, hogy mennyire nem veszik figyelembe a Kapernaumban élő emberek a jeleket és csodákat, amelyek közöttük történtek és amelyek kellő alapot képezhetnének hitük fejlődésében. Jézus több lehetőséget is biztosított számukra, hogy felismerjék az isteni közelséget. A Biblia megannyi alakja járt példaként előttük, ahogy előttünk is, hogy bár lehet nehéz az élet és tépázhatnak viharok, de azt sose felejtsük el, hogy olyan Valaki van mellettünk, aki nem rest csodákat és jeleket tenni életünkben, csak annyit kér, hogy vegyük észre mindezeket.

Az új év hajnalán sok dolgot kívánhatnék, de kettőt egészen biztos. Legyen ez az év a változás éve! Tanuljuk meg felismerni, hogy az életünk nehezebb időszakai nem büntetésből származnak, hanem a csoda talaját képezik és Isten működni fog. Másodsorban legyen olyan hitünk, hogy az Úr csodát tudjon tenni. Nem mintha nem lenne rá képes, hanem ezek a csodák tanúbizonyságai lennének hitünknek, amellyel másoknak is erőt adhatunk.

Legyen szép a 2023-as év! Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima