Tegyük is, ne csak tudjuk!


Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói...

Jakab Apostol levele 1:22

Ha Jakab apostol ma élne közöttünk, lehet, hogy valahogy így fogalmazná meg üzenetét: ne csak olvassuk és hallgassuk a Bibliát, hanem tegyük is meg, amit Isten kér benne. Ebben Krisztus maga adott példát nekünk: élete minden tekintetben összhangban volt Isten szándékával, és mindent elvégzett, ami meg volt írva róla.

Az adventi időszakban valószínűleg gyakrabban gondolunk Jézus földi életének kezdeti eseményeire. Elgondolkodtam: mi lett volna, ha ő csak tudta volna Isten szándékát, azt, ami az igében évszázadok óta meg volt írva, de nem cselekedett volna azzal összhangban... Mennyi küzdelmet megspórolhatott volna magának, ha nem született volna meg akkor Betlehemben! Nem kellett volna hamarosan születése után menekülnie Egyiptomba, nem kellett volna annyira küzdelmes életet élnie, nem kellett volna egész életében elviselnie Sátán támadásait, az emberek keményfejűségét, hitetlenségét, az ok nélküli gáncsoskodást, megvetést. De még ha mindezt megtette volna is, akkor is dönthetett volna úgy a végén, hogy nem vállalja a megaláztatást, a keresztre feszítést, nem veszi magára bűneink terhét, és nem hal meg helyettünk.  

Persze a „mi lett volna ha” kérdések gyakran nem igazán jók. De mégis: mi történt volna, ha Krisztus csak tudta volna, hogy mi van megírva, mit mond az ige, de ő nem tartotta volna meg a rá vonatkozó részeket, és nem élt volna teljes összhangban vele? Akkor bizony nagy bajban lennénk! Nem sokszor gondolunk rá, de ugyanígy bajba sodorjuk magunkat akkor is, ha csak olvassuk és hallgatjuk Isten nekünk szóló üzenetét, de nem élünk aszerint, és nem is törekszünk erre.

De Jézus végtelen szeretetétől indíttatva úgy döntött, hogy akármibe kerül is, megszületik emberként, vállalja a küzdelmeket, egész életében az igével összhangban cselekszik, és végül magára véve bűneinket, meghal értünk. Ezt tette az első advent idején. Ahogyan ez áldást jelent számunkra, ugyanúgy áldás a magunk és a körülöttünk élők számára az, ha mi, Isten gyermekei, nemcsak hallgatói, hanem megtartói is vagyunk az igének. Törekedjünk erre, kérjük Istent, hogy tegyen képessé rá most, az advent idején!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima