Apróság


 „Aki hű a kevesen, a sokon is hű az; és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” (Lukács evangéliuma 16. fejezet 10. vers) 

Az aranylakodalmukat ünneplő nagyszülőket arról faggatják az unokák, hogy mi a boldog házasságuk titka. A papa azt mondja: Tudjátok, mi nagyanyátokkal 50 éve abban egyeztünk meg, hogy a kis dolgokban mindig ő fog dönteni, a nagy dolgokban meg én. És? – kérdezik az unokák – És, és. Eddig semmi nagy dolog nem történt.

S hogy milyen igaz ez a vicc. Az élet, a boldogságunk, a lelki békénk nagyrészt valóban a kis dolgokon múlik. Az, hogy hogyan nézett rám a másik, vagy, hogy már megint nem köszönt. Rosszul írták ki a nevemet, nem írták ki a nevemet. Rám dudált pedig az előttem lévő bénázott; nézd, hogy betrollkodott elém; miért nem engedi, hogy besoroljak. A világmindenség működéséhez képest ezek jelentéktelen dolgok, apró cseppek, de ha ez az utolsó csepp a pohárban, ha ez a porszem a gépezetben…

Mai Igénkkel Jézus azt üzeni; Nem kell semmi különleges képesség ahhoz, hogy hűséges követője legyél. Elég, egy apró gesztus, egy mosoly, az hogy átadod a helyed, hogy magad elé engeded a másikat a pénztárnál, hogy hazafelé veszel neki valami apró finomságot, hogy kitakarítod helyette a szobát, hogy elrakod a szétdobált holmiját.

Ilyen apróságokon múlik az örök élet.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima