Figyelem: kényes téma...

„Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók.”


Máté evangéliuma 20.fejezet 16.vers

Első vagy utolsó?

Jézus különleges módon közelíti meg ezt a kérdést. A fenti mondat előtt elhangzik egy példázat, amely sokakban indíthat érdekes gondolatokat, hovatovább megkérdőjelezést, hogy Isten valóban igazságos-e?!

A szőlőmunkások példázata egy azok közül, amelyek Isten országát hivatottak bemutatni. A történetben olvashatunk különböző órában érkezett munkásokról, akik mind ugyanazt a munkát kapták, de a bérükben nem volt különbség. Volt olyan munkás, aki ezt nem tudta szó nélkül hagyni és megjegyezte a szőlős gazdának, mert úgy gondolta, hogy igazságtalan velük szemben ez az eljárás. A példázat szerint a gazda azzal indokolja döntését, hogy az első órában érkezett munkásokkal megállapodott a fizetségben, míg az utolsókként érkezetteknek nem ígért semmit, csak elhívta őket a munkára. Ha a magyarázat ellenére is fennáll az elégedetlenkedés, akkor az már az irigység felbukkanását jelzi és végső soron az ingerli a feldühödött munkásokat, aminek örülniük kellene: munkaadójuk emberséges és lehetőséget ad mindenkinek személyválogatás és rangsorolás nélkül.

Jézus ezzel a példázattal egy nagyon fontos dologra akarja felhívni a figyelmünket: Istennél a jutalmazás nem a teljesítmény szerint történik! A szőlősgazda sem volt vak és nem kerülte el a figyelmét az, hogy némelyik munkása hamarabb kezdte a munkát, míg mások később. Nem az igazságtalanság vagy az egyenlőtlen bánásmód okozta öröm hajtotta, amikor egyenlő bért adott minden munkásának. Motivációja abban állt, hogy egyenlő módon ossza szét vagyonát munkásai között.

Ne aggódj, ha csak most „találkoztál” Istennel! Lehet, hogy akadnak majd olyanok, akik azt hiszik csak azért, mert régebb óta kapcsolódnak az Úrhoz, akkor előrébb vannak, mint te, csakhogy ez nem így működik. Isten nem a teljesítményedet vagy a múltadat nézi. Egyetlen dolgot figyel csak: hogyan reagálsz a hívására.

Áldott napot!

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet