Minden hozzáállás kérdése


„A jó földbe esett mag: ezek pedig azok, akik igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal.”

Szeretek kertészkedni. Kikapcsol, feltölt, ha a természetben lehetek, és jó érzés learatni és elfogyasztani ami megtermett a kertünkben. Gyakorlati tapasztalatból tudom, hogy milyen sok múlik a talajon, amibe a magot vetem. Nem mindegy, hogy kemény vagy laza, száraz vagy nedves, hideg, vagy kellően meleg, s ami talán a legfontosabb, hogy van-e benne élet. Élnek-e benne hasznos gombák, baktériumok, apró talajlakó élőlények, giliszták? Őket az élő növények gyökerei, valamint a növényi maradványok táplálják, ugyanakkor ők tárják fel a növények számára a talajban levő tápanyagokat és készítenek humuszt. Mindez egy szabad szemmel nem, vagy alig látható világ, tele ezernyi csodával.

Jézus a szívünket a magot befogadó talajhoz hasonlította. Az, hogy az életünket átformálja-e Isten beszéde azon múlik, hogyan fogadjuk azt. Már az sok mindent eldönt, hogyan hallgatom Isten szavát. Hogyha előítélettel, akkor találok okot arra, hogy megbotránkozzam. Ha elutasító, kételkedő szívvel, akkor találok okot arra, hogy kételyeimet tápláljam. Ha nyitottan, érdeklődve, akkor találok érdekes, felemelő dolgokat. Ha készséges szívvel, akkor megtalálom benne Isten vezetését, megérthetem akaratát. Jézus azonban azt is hangsúlyozza, hogy ami ezután történik, az legalább ennyire fontos. Így is fordíthatnánk ennek a versnek egy részletét: „akik miután igaz és jó szívvel meghallgatták az igét, kitartóan és erősen megtartják és folytonosan gyümölcsöt teremnek állhatatossággal.” Az Igével való lényegi munka az olvasás vagy igehirdetés hallgatás után következik. A kérdés, hogy megragadom-e? Mária a szívében tartotta, a szívében forgatta amit hallott (Luk. 2.19). Visszatérek-e rá? Gondolkozom-e róla? Felidézem-e, alkalmazom-e a hétköznapi élethelyzetekben? Összekapcsolódik-e a hallott üzenet a hétköznapi életemmel? A mag akkor tud kikelni, ha van kapcsolata a talajjal, amelybe került. S van még további kérdés is: Meghozom-e azokat a döntéseket, amelyekre Isten szava késztet, amelyek fontosságát pont az Ige által értettem meg? S végül: Kitartó vagyok-e ebben, vagy csak időnként teszek érte erőfeszítést?

A növényeknek idő kell, míg termést hoznak. Néha hosszú időre van szükségük. Amit megértettem az elmúlt években, az az, hogyha egy növényem nem terem, akkor elsősorban a talajjal, a talaj állapotával kell foglalkoznom. Életre van szükség benne.


Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet