Józan tanács


 „De hozzá mennek az ő szolgái, és szólnak neki: Atyám, ha valami nagy dolgot mondott volna e próféta neked, avagy nem tetted volna-é meg? Mennyivel inkább, amikor csak azt mondja, hogy fürödj meg és megtisztulsz?"

(Királyok második könyve 5. fejezet 13. vers)

Doktor úr, legyen szíves írjon fel nekem egy adag ezt, két havi azt és már itt sem vagyok. Micsoda? Hogy előbb megvizsgál? Minek? Én tudom, hogy mi a bajom, majd én megoldom, csak írja fel, amit mondtam.

Sosem értettem, hogy minek megy egy ilyen ember orvoshoz. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen ember milyen ribilliót képes csapni akkor, ha az orvos netán más betegséget állapít meg, más gyógyszert, gyógymódot javall, mint amit ő maga vélelmez!

No, ilyen ember volt a leprás Naámán is, aki kiakadt Elizeus próféta receptjén.

Én, a király hadvezére? Otthagyom a palotát, megteszek több száz kilométert. Eljövök ebbe az ócska, kirabolt országba. És ez a barlangban lakó állítólagos próféta még nem is fogad, hanem egy fiúcskával üzen, hogy a leprám majd akkor múlik el, ha hétszer megfürdök ebben a koszos Jordán nevű folyóban! Hát nem!

Ó, de hát én is ilyen vagyok! Nehezen fogadok el bármilyen tanácsot, legyen az embertől jövő, vagy Bibliai. Miért? Mert ahhoz meg kell aláznom magam. Akkor el kell ismernem, hogy én hibáztam, hogy nem jól gondolom, hogy a másik tudja és ért hozzá jobban, hogy neki van igaza. Akkor le kell tennem a ’fegyvert’, az elképzeléseimet, az érveimet és hagynom kell magam, és kiszolgáltatott leszek.

Naámán a szolgái unszolására végül megalázta magát, megtette, amit Elizeus tanácsolt és meggyógyult!

Az ő példája ma arra tanít, ha szeretnél szabadulni Sátán kezéből, a bűnös vágyak, szenvedélyek fogságából, ha gyógyulni akarsz, bízd magad a Nagy Orvosra és tégy meg mindent, amit Ő tanácsol!

Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.” (Márk2:17)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia