Tedd fel a kérdéseid!


„Jézus így felelt: Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.”

János evangéliuma 3.fejezet 5.vers

Hogyha ma leülhetnék Jézussal szemtől-szemben beszélgetni, akkor valószínűleg először csak fülig érő mosollyal figyelném és talán szóhoz sem jutnék… Rengeteg kérdésem lenne, rengeteg megköszönni valóm és talán akadna egy-két olyan kérdés is, amely kifejezné emberi gyarlóságom és értetlenségem.

Valami hasonlót érezhetett Nikodémus is, amikor abban az éjjeli órában megkereste Jézust. Nikodémus a Nagytanács egyik tagja volt, akire nagy hatást gyakorolt Jézus jelenléte. A beszélgetés kezdetén elismeri Jézust rabbinak, tettei alapján pedig arra a következtetésre jut, hogy Jézusban Izráel páratlan jelentőségű tanítója jelent meg. Nikodémus Jézus csodáit látva bizonyságot nyer az Úr származásáról és erejéről.

Ebben a késői órában egy különleges beszélgetés veszi kezdetét. Jézus feldobja a labdát azzal a kijelentéssel, hogy csak azok kerülnek be Isten országába, akik újonnan születnek. Eltudom képzelni, ahogy Nikodémus, aki már túl van élete nagy részén, nagyra nyílt szemekkel szegezi Jézusnak a kérdést: „Hogyan születhetnék én újra?” A görög szövegben az újra szó kettős jelentéssel bír. Az itt szereplő „újonnan” szó ugyanis azt is jelenti, hogy „felülről”. Nikodémus félreérti Jézus szavait és elsiklik az „újonnan”/”felülről” kijelentés felett és figyelmét a földi születés folyamatára irányítja. Jézus azonban a lelki folyamatra utalt.

Néha mi is olyanok vagyunk, mint Nikodémus. Megkeressük Istent a kérdéseinkkel és várjuk a választ. Néha nagyon hamar, nagyon egyértelmű választ kapunk, időnként viszont előfordul, hogy nem értjük amit Isten mondani akar.

Ha ma csak egy dolgot üzenhetek neked, akkor az a következő: adj Istennek időt, hogy megmutassa mire gondolt veled kapcsolatban és türelemmel figyeld a lépéseit, mert mutatni fogja az utat, ha valóban Rá fogsz figyelni!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet