Hasznos gyomok


"Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal önmagának; mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk. Mert Krisztus azért halt meg, és azért kelt életre, hogy mind a holtakon, mind az élőkön uralkodjék."

A természetben szó szerint láthatjuk ennek a törvénynek beteljesülését: senki/semmi sem él önmagának, és senki/semmi sem hal önmagának. Még a kerti gyomokra is igaz ez. Ha a föld csupaszon marad, akkor a növények arra törekszenek, hogy betakarják, megvédjék. A mi szemünkben zavaró gyom, a föld és a talajélet számára védelem, gyógyítás. A csapadék ahogyan beszivárog a földbe, a tápanyagokat egyre lejjebb viszi. A mélyen gyökerező növények (jellemzően gyomok) a mélybe került tápanyagot felszívják, felviszik, majd haláluk után átadják a talaj felszínén, miközben elbomlanak. Talajunk állapotáról árulkodnak az ott maguktól megjelenő gyomnövények.

Az emberi kapcsolatokban nem feltétlenül látjuk a fenti törvényszerűséget. Minden ember életében jelen van az önzés látványosan vagy kevésbé látványosan. Mégis igaz, még a legönzőbb ember életére is, hogy nem öncélú az élete. Isten csodálatos hatalma nyilatkozik meg abban, hogy „elforgatja”, „jóra fordítja” még a rossz szándékú, önző, arrogáns, a hatalmukkal visszaélő emberek életét is. „Mert semmit nem tehetünk az igazság ellen, hanem csak az igazságért.” 2Kor. 13.8

Mégis milyen nagy különbség van viszont abban, hogy szívünk szándéka szerint élünk-e Isten dicsőségére, vagy sem! Eljutottál már arra a döntésre, hogy Jézus Krisztus méltó arra, hogy őt kövesd, és dicsőítsd az életeddel?

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet