Te is lehetsz tudós!

A tudós ember takarékoskodik beszédével, és aki értelmes, az higgadt lelkű.

Vannak dolgok, amik állandóan változnak. Gondolj csak bele, milyen élmény volna egy középkori lovagot átrepíteni korunk nagyvárosainak bármelyikébe: bizonyára sokkot kapna, és azt hinné, más bolygóra került. (Film is született ebben a témában, Jöttünk, láttunk, visszamennénk címmel, Jean Reno és Christian Clavier főszereplésével.) Változik a világ,változik a technológia, ami körülvesz bennünket. Kevés olyan van, ami állandó. A nyelv ez utóbbi csoportba tartozik. Nem arra gondolok, ahogyan beszélünk! A Tihanyi apátság alapítóleveléből ismert, 1055-ben használt magyar nyelv köszönő viszonyban sincs a 2022-essel. De a beszéd, mint olyan, a Föld teremtése óta (pontosabban a bűneset óta) változatlan.

Mi sem támasztja ezt alá jobban, mint a Biblia bölcsessége. Jakab azt írja a levelében, hogy minden testrész közül a nyelv a leggonoszabb. A test egészét könnyű kordában tartani és megzabolázni, egyedül a nyelv az, aminek senki nem tud gátat szabni — és ha valaki mégis, valami váratlan csoda folytán képes megtenni, az tökéletes ember. (Jakab levele 3:2-12) De még visszább tekinthetünk, és sok változást ott se találunk! Salamon, a bölcs szintén ugyanerre tanít bennünket a mai szakaszunkban. Egy, a fentitől eltérő fordítás szerint "A beszédével takarékoskodó ember a bölcs". Nem csupán arról van szó, hogy a tudós (vagy bölcs) ember takarékoskodik a beszédével, hanem arról is, hogy az ember a beszédben való bölcsességgel (a nyelv megzabolázásával) válik "tudós emberré". A tudós ember pedig nem árul el bizalmas információkat (pletyka), nem beszél senkiről lekezelően (sértés), vagy teszi azt nevetség tárgyává (gúny). Nem ígér felelőtlenül és nem üti bele mindenbe az orrát. A legegyszerűbb: a bölcs ember keveset beszél.

De nem csak a Bibliában találjuk meg ennek a bölcsességnek a jeleit! Zárásul álljon itt néhány magyar közmondás a beszédet illetően:

Sok beszédnek sok az alja.
Hallgass, nehogy a saját nyelved tegyen süketté.
A szavaknak súlya legyen, ne száma!
A bolond mond, amit tud. A bölcs tudja, mit mond.
Két év elég ahhoz, hogy megtanulj beszélni, de egy egész élet kell, hogy megtanulj hallgatni.
A buta fecseg, az okos beszél, a bölcs hallgat.
Ha meg akarod tudni, miként gondolkodik valaki, hallgasd meg, hogyan beszél.

Ha ma csak egyet jegyzel meg ezek közül, már bölcsebb vagy, mint mielőtt elkezdted olvasni a bejegyzést. Már nem sok kell, és te is tudós ember lehetsz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet