Párhuzamos világ


"Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem Isten haragja marad rajta."


János evangéliuma 3. fejezet 36. vers



Van egy világ, ahol az emberek félnek Istentől. Ez az Isten arra vágyik, hogy teremtményei vértől csöpögő áldozatokat ajánljanak fel neki. Haragszik, ha nem adják meg, ami őt illeti; ha nem úgy élnek, ahogyan megtervezte őket. Örömét leli abban, hogy betegséggel, szegénységgel, veszteséggel sújtson le mindenkit, aki vét az örök rend ellen, eltéved, hibázik, nem imádkozik eleget, vagy esetleg rossz pózban teszi azt. Ez az Isten könyörtelen, aki ott is arat, ahol nem vetett, és onnan is gyűjt, ahová nem szórt (Máté 25,24). Teremtményei számára egyetlen módja van annak, hogy megmeneküljenek haragjától: hibátlanul engedelmeskedniük kell egész életükben, hogy majd egyszer, talán, megkapják egész életen át tartó szenvedésük jutalmát.


Valahol, mindezen túl pedig van egy másik világ, ahol Isten a szeretet. Ez az Isten csatlakozik nehézségekkel küzdő teremtményeihez. Eggyé válik közülük. Együtt nevet, sír, és szenved velük. Ez az Isten akkor haragszik, ha az emberek nem kapják meg azt a sok jót, amit szánt nekik. De őt ez a harag nem követelőzésre és vádlásra indítja, hanem arra, hogy megoldást keressen teremtményei szenvedésének a megszüntetésére. Rájön, hogy a megoldás az, ha elszenvedi az emberek hibáinak, tévedéseinek és lázadásának következményeit, hogy az örök élet máris az övék lehessen.


De ez az Isten még ennyivel sem éri be… Képes a másik, téves elképzelések és rossz példák által létrejött sötét világból kaput nyitni a sajátjába. Képes arra, hogy megnyissa az ott élők szemét, és átvezesse őket a fény világába, ahol már most övék lehet egy addig ismeretlen és elképzelhetetlen teljesség és szabadság. De még itt sem ér véget a hatalma. Már készül arra, hogy kiteljesítse ezt az örökké tartó életet: hogy megszüntesse a halált, a gyászt, a sírást, a fájdalmat, és mindent, ami akadályozza teremtényei boldogságát.


Mindenekelőtt pedig arra készül, hogy végleg ideköltözzön, magával hozva azt, amit a kezdetektől fogva nekünk szánt, és így ő is része legyen örök boldogságunknak.


Te is megnéznéd ezt a világot?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet