Gondja van rád


„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom nektek: megkapják jutalmukat. Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged. Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek tőle.”

Máté evangéliuma 6:5-8

Nem az a lényeg, hány ember hallja. Nem az, milyen választékos kifejezéseket használsz és milyen barokkos körmondatokat alkotsz. Vagy épp rímbe szeded, időmértékes verselésben. Nem az a lényeg, hogy nem követsz el egyetlen szóismétlést sem, és az egész alatt te vagy a nyugodtság és fegyelmezettség mintaképe. Nem az a lényeg, hány percig bírod ostorozni önmagadat, sorolni a kéréseidet, áldani Őt, vagy épp hálát adni jóért, rosszért egyaránt.

A lényeg, hogy Vele beszélsz. Hozzá szól minden egyes mondatod. Akkor is, ha dadogva keresed a szavakat, és épp nem is találod őket, mert amit mondani szeretnél, azt nem lehet olyan könnyen kifejezni. A lényeg, hogy leülsz mellé, időt töltesz vele, és kiöntöd neki a szívedet. Akár egyetlen sóhajtással. Mert nem te vagy a lényeg, vagy az, amit teszel, hanem Ő.

Ő, aki lát téged magzatpózban összekuporodva, kétségbeesetten, éppen csak egy Istenem, segíts!-et suttogva hangtalanul. Ő, aki látja azt is, mi okozta az életedben ezt a zuhanást, hogy hogyan csaptak össze feletted a hullámok, és mennyire egyedül érzed magad mindabban, ami téged ér. Aki nemcsak a hozzá szóló tökéletes imánál emelkedik felül az őt dicsérő angyalkóruson, hogy meghallgassa a halandót, hanem ott van melletted életed minden pillanatában, lát, hall, tud, ismer mindent.

A lényeg Ő, aki gondot visel rólad akkor is, amikor épp nem érzed, amikor a sötét fellegek eltakarják szemeid elől az arcát. Ő, aki ismeri, milyen csomagokat hurcolsz, honnan jöttél, hová tartasz, és aki látja a benned szunnyadó csodát, az Ő egyedi és megismételhetetlen mesterművét: Téged!

Mert olyan Istenhez imádkozhatunk, aki jelen van világunkban, életünkben, aki szeret minket és a legjobbat akarja nekünk. Hát szólj hozzá félelem nélkül! És élvezd az együtt töltött időt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet