Krisztus és az egyház


 "Férjek, ti pedig úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan a Krisztus szerette a Gyülekezetet. Odaadta érte a saját életét, hogy felkészítse, és megtisztítsa az övéit az Isten élő beszéde által. Hasonlóan ahhoz, ahogy valaki megfürdik a vízben, hogy tiszta legyen. Krisztus azért halt meg, hogy a Gyülekezetet felkészítse a maga számára, mint dicsőséges, szent és tökéletes szépségű menyasszonyát."

Pál apostol levele az Efézusiaknak 5. fejezet 25-27. versek


Pál, aki nőtlen, szeretetre tanítja a házaspárokat. Azt gondolnánk, hogy honnan is ismerhetné tapasztalatok nélkül azt, miként cselekedjen a férj a feleséggel. De az apostol egy csodálatos példát állít férfi társai elé, Isten és egyháza viszonyát. Jó bibliakutatóként már régóta ismeri a Szentírás tanítását erről. Ismeri a próféták kijelentéseit, amelyen keresztül az Úr kijelentette, hogy ő a férje, vőlegénye népének. Ezért gondolja Pál, hogy itt a tökéletes példa. Mi most, ma reggel az ige kapcsán Jézus és egyháza kapcsolatára figyelünk.

Az első kijelentés egyértelmű: Jézus szerette a gyülekezetet.

Bár sokan vannak, akik kételkednek Isten emberek iránti szeretetében, még közülük is sokan elismerik, hogy Jézus szeretetreméltó személy, mert Ő valóban szeretetet hozott a világunkba. Ahogy az emberekkel bánt, szavai, tettei, gyógyításai mind-mind kiváló példák erre. Ugyanakkor mindenkinek meg kellene fontolnia azon kijelentését, hogy mindent azért tett, hogy bemutassa nekünk az Atyát. Isten szeretete az, ami visszatükröződik Fia minden cselekedetében.

A második kijelentés is ezt a szeretetet támassza alá: Urunk odaadta az életét értünk.

A kereszténység alaphitvallása, hogy Isten egyszülött Fiának halála mentett meg minket a kárhozattól. De ez a kijelentés többet mond még ennél is. Amíg a megváltás elindította Isten gyermekeit az úton, úgy a célig is eljuttatja őket. Urunk azért adta saját életét, hogy felkészítsen és meg is tisztítson bennünket. A felkészítés szó kétszer is szerepel, vagyis nagy hangsúlyt kap és az idézet utolsó gondolata el is árulja, hogy miért. Ahogy a menyasszony készül vőlegénye elé, készül a vele eltöltendő életre, annak kihívásaira épp úgy mint örömére, feladataira épp úgy, mint jutalmára, az egyháznak is Istennel való teljes közösségre kell felkészülnie. Ahogyan a teremtéskor teljes összhangban éltünk Teremtőnkkel, úgy kell megvalósulnia ennek a közösségnek ezután is. Erre készít fel minket Jézus áldozata. Vagyis alkalmassá tesz bennünket minderre. Ennek a folyamatnak Pál két eszközét is említi, az Igét és a keresztséget. Ahogyan a víz megtisztít a szennytől, úgy tisztít meg a hitbeli keresztség mindannyiunkat bűneinktől. Hiszen keresztségünkkel fejezzük ki, hogy hitben elfogadjuk Krisztusban való megváltásunkat. Isten Igéje pedig, az Ő élő beszéde ad mindenkor bölcsességet nekünk helyesen élni ezután ebben a világban.

Jó dolog hát hinni Jézusban! Jó dolog Hozzá tartozni! Hisz Őbenne, Őáltala biztos a sorsunk. Nem csupán jó pályára állít bennünket, hanem végig is kísér az úton és eljuttat a célig. Nekünk csak kö ettünk kell Őt és végül át kell lépnünk a célvonalat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet