Egy jobb élet titka


“Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot;” 

Péter első levele 3:10

Mindannyian ismerjük A három kívánság című mesét, amikor a szegény ember felesége a hirtelen természete és meggondolatlan beszéde miatt egy kolbásszal eljátssza a jobb élet lehetőségét. Először lepottyant a kéményből az óriási kolbász, aztán az asszony haragja miatt a férje orrára nőtt, s végül a harmadik kívánsággal el kellett onnét távolítani. Jót mosolygunk a mesén, miközben sokszor mi is hasonlóan viselkedünk. 

Hányszor volt már úgy, hogy azt kívántuk, hogy "Bárcsak ne mondtam volna azt! Miért nem tudtam inkább csöndben maradni!?" Bizony, sok kapcsolatot tönkretett már a pletyka, a rosszindulatú, kemény, meggondolatlan, könnyelmű, haragos, vagy ítélkező beszéd! 

Ha szeretnénk békés, nyugodt életet, akkor ahhoz jó emberi kapcsolatok kellenek. Az életben annyi nehézség és küzdelem van úgy is! Miért ne törekednénk megtenni legalább azt, amire van befolyásunk, hogy jó viszonyban éljünk másokkal? 

Az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, hogy "óvjuk nyelvünket a gonosztól, és ajkainkat, hogy ne szóljunk gonoszságot", vagyis, hogy megtanulunk uralkodni a nyelvünkön és az indulatainkon. Ez nem mindig könnyű, de Isten segítségével még ez is lehetséges!

Te próbáltad már? Miért játszanád el egy jobb élet lehetőségét? 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia