A „de” után


„Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást. Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek. Mivel pedig megsokasodik a gonoszság, sokakban meghidegül a szeretet. De aki mindvégig kitart, az üdvözül. Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.”

Máté evangéliuma 24:10-14

Szeretnénk ismerni a jövőt, a kérdőjelek kiszámíthatatlansága megriaszt minket, mi pedig vágyunk arra, hogy tisztán láthassunk. Az ismeretlen félelmetes, jó lenne bebiztosítani az életünket. Aztán ott van a kíváncsiság is, ami hajt minket előre, mert mindig az az érdekesebb, amit még nem tudunk vagy elvileg nem is tudhatunk.

Nem voltak ezzel másként Jézus tanítványai sem, akik a Mester egy furcsa megjegyzésére, ami akkor hangzott el, amikor épp a templom monumentális épületében gyönyörködtek („Bizony mondom nektek, nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának.” Máté 24:2), fel is tették a kérdést: „Mondd meg nekünk, mikor lesz ez, és mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének?” (Máté 24:3)

Jézus meg is osztott velük különböző jeleket a világ, a föld, az emberek, népek és nemzetek állapotáról, hogy milyen folyamatok fognak lezajlani, azonban a lényeg mindig a „DE” után következik. „De aki mindvégig kitart, az üdvözül. Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.” (Máté 24:13-14) Nem lesz minden egyre jobb és fényesebb, ahogy azt szeretnétek, mert a bűn még mindig tombol, de aki kitart mellettem, amellett a példa mellett, amit bemutattam nektek, amellett a szeretet mellett, amit tőlem tapasztaltatok, az üdvözül. Annak örök élete van.

Ha szétnézünk a világban, háborút látunk, nyomort, égbekiáltó igazságtalanságot, áthidalhatatlan különbségeket, félelmet, gyűlöletet. A lényeg azonban a „de” után jön. „De aki mindvégig kitart” Krisztus mellett, aki megismerte Őt és kitartóan képviseli szeretetét ebben a feje tetejére állt világban az a győztesek oldalán állhat majd a történet végén. A bűn végén, a halál végén, a gonosz végén. De az örök élet kezdetekor.

Ezért bízz Istenben, Kedves Olvasó! Tarts ki mellette, és add át szeretetét a körülötted élőknek! Hirdesd az evangéliumot tettekkel, szavakkal! Mondd el a világnak, lehet, hogy itt kő kövön nem marad, de Krisztus a megmentésünkért jön vissza! És a lényeg mindig a „de” után következik.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet