Tiszta forrás – sikeres élet


"Az Úr vezet majd szüntelen, kopár földön is jól tart téged. Csontjaidat megerősíti, olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz."

Ézsaiás 58. fejezet 11. verse

Az idei nyár száraz és meleg volt. A nyaralóknak ez biztosan nagyon tetszett, de beszélgettem valakivel, aki kukoricatermesztéssel is foglalkozik, és azt mondta, hogy az átlagos évek 120-150 mázsájához képest az ő földjén idén csak 15 mázsa termett hektáronként. A meleg jó volt a kukoricának, de a csapadék nagyon hiányzott. Több csak azoknak lett, akik tudtak locsolni. Ennyit számított az öntözés.

Mi a különbség a sikeres és az átlagos (vagy sikertelen) élet közt? Az „öntözés”. Azok lesznek „jól öntözöttek” – Ézsaiás üzenete szerint – akiket az Úr vezet. Akik közel vannak a tiszta forráshoz: az élet Forrásához.

Ma – és ez különösen igaz a koronavírus járvány kezdete óta – sok ember olyan, mint a kopár föld. Sokakból kiszáradt az öröm, az életkedv, a kedvesség, a másokra odafigyelés, a segítőkészség. Sokan csak magukkal, esetleg a hozzájuk legközelebb álló emberekkel törődnek. Ez nem nevezhető igazán életnek.

Azonban van lehetőség egy sokkal jobb, sokkal termékenyebb – egy sokkal sikeresebb – életre is! Egy olyan életre, amely olyan szemet gyönyörködtető a szemlélők számára, mint egy szépen gondozott virágoskert, és olyan termékeny, mint egy jól öntözött gyümölcsös.

Ilyen lehet az én életem, meg a tiéd is, ha az Úr vezet minket. Erre az életre mindaz jellemző, ami hiányzik a „kopár” életből: öröm, életkedv, másokra odafigyelés, segítőkészség, törődés. Ha így élünk, azt tudjuk nyújtani az embereknek, amire szükségük van, és aminek mi is örülnénk, ha tőlük kapnánk. És talán a vizünkből is kérnek majd. És akkor megmutathatjuk nekik a Forrást!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia