Isten üzenete


„Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez.”

Pál második levele a korinthusiakhoz 7.fejezet 10.vers

Voltál már szomorú? Nézzük meg, hogy a világ enciklopédiája az internet hogyan definiálja a szomorúságot vagy a bánatot: olyan fájdalomérzet, amelyet veszteség, kilátástalan állapot vagy a személy tehetetlenségérzete idéz elő. A bánat vagy szomorúság velünk született alap érzelem. Az alap érzelmeink közé tartozik még az öröm, a harag, a meglepődés, a félelem és az undor is.

Mindannyian voltunk már szomorúak és az egy rettenetes érzés. Az emberek gyakran nem is tudják kezelni azt, ha az embertársuk szomorú vagy bánatos, mert nem tudják, hogy mit mondjanak, egyáltalán mondjanak-e bármit is. Igyekszünk együttérzőek lenni, meghallgatni a másikat és ha tudunk, illetve a kapcsolat mélysége megengedi, akkor tanácsoljuk embertársunkat. De mit tegyünk, ha nem más, hanem mi vagyunk szomorúak?

A fenti történetben Pál egy olyan helyzetbe kerül, amely nem csak benne okoz feszültséget, hanem a gyülekezetben, a barátaiban is. Olyan szavakat írt le levelében, amellyel megbántotta a gyülekezet tagjait és ezzel egy ingerült állapotot idézett elő. Hiszen ki akarja megbántani a barátait, azokat, akik fontosak neki? Egy kis idő múlva Pál rádöbben arra, hogy végülis nem történt rossz dolog. A szomorúság, a bánat, a megbántottság nem az emberek rovására van, épp ellenkezőleg. A javukat szolgálta. Azt írja Pál, hogy "Isten szerinti szomorúság", mit jelent ez? A választ a lelkünk mélyén kell keresni. Pál valami olyanra irányította az emberek figyelmét, amely nem a külsőségekre vonatkozik, hanem a lelkükre, hogy milyen állapotban vannak  és milyen a kapcsolatuk Istennel. Később leírja, hogy ez a szomorúság buzgóságot keltett bennük. Rádöbbentek arra, hogy változtatni kell és habár ez a felismerés kemény falatnak bizonyult, végül célt ért.

Néha kilátástalannak tűnik a lelkiállapotunk és nekünk nincs egy Pál, aki leírná levélben, hogy „Figyelj, baj van, kezdj el gondolkodni az Istennel való kapcsolatodon”. Persze, a szomorúságunk nem csak abból adódhat, hogy baj van a hitéletben, de most korlátozzuk le erre és elmélkedjünk erről. Isten nem fog felhívni telefonon, nem fog írni Facebook-on vagy Instagramon, de még postán sem fog képeslapot küldeni. Ő érzésekkel kommunikál és hiszem azt, hogy érezteti, ha a kapcsolatunk nem a megfelelő mederben van. Figyelj az érzéseidre és figyelj Istenre. A szomorúság nem ellened van, hanem melletted, mert rádöbbent arra, hogy valamiben változtatni kell.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet