Melyik láncot választod?


"Miután tehát megszabadultatok a bűntől, az igazság szolgáivá lettetek. Emberi módon beszélek, mert erőtlenek vagytok. Ahogyan tehát tagjaitokat a tisztátalanság és a törvénytelenség szolgálatába állítottátok, hogy törvénytelenekké legyenek, úgy most állítsátok tagjaitokat az igazság szolgálatába, hogy szentek legyenek.”


Amikor valaki megfürdik, nem megy utána dagonyázni a sárba, legalábbis én nem szoktam. Ideális esetben fürdés után nem csinálunk olyan munkát, ami miatt ismét le kéne fürödnünk, egyszerűen azért, mert akkor értelmetlen lenne maga a korábbi rituálé. Ugyanígy ha valaki kiszabadul egy bilincsből, nem hiszem, hogy átmegy a másikhoz, és magára csapja, hogy márpedig ő rab szeretne lenni.

Valami ilyesmiről beszél Pál is. Amikor valaki Istent kezdi követni, nem elvetemült gondolat, hogy Istent követi, és megpróbál az Ő törvénye szerint élni. Ez olyan egyszerű szerintem mint az egyszer egy. Persze csak kimondani, megélni nem annyira.

Pál azt mondja, hogy eddig a bűn szolgái voltunk. Le voltunk láncolva az Isten nélküli életben egy olyan világba, ahol már csak a láncok miatt sem tehetjük a jót. Amikor viszont Isten mellett döntünk, ez teljesen megváltozik.

Érdekes, hogy Pál nem azt mondja, hogy miután szabadok vagytok a bűntől, szabadok vagytok, hanem szolgák. Miért? Olyan ez mintha csöbörből vödörbe esnénk. Látszólag semmi nem változott, csak annyi, hogy kinek a szolgálatában állok.

Ez mondjuk teljesen így is van. Csak egy valamit kell eldönts. Sátán szolgája leszel, aki mindent elvesz, vagy Istené, aki mindent neked ad?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet