Jó napot?!


"Mert aki szeretne örülni az életnek és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot; forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót, keresse és kövesse a békességet; mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az ő könyörgésükre figyel, az Úr arca pedig a gonoszt cselekvők ellen fordul."

Péter apostol első levele 3. fejezet 10-12. verse

Vannak mondatok, melyek olvasása közben szívesen megállok és felteszem a kérdést: én hogyan fejezném be. Ilyen ez a mondat is: „Mert aki szeretne örülni az életnek és jó napokat látni…” Te mivel fejeznéd be? Mi jutna elsőként eszedbe, ha megkérdezné valaki tőled: szerinted mi kell ahhoz, hogy örülni tudj az életnek, hogy jók legyenek a napjaid? Egészség? Pénz, anyagi jólét? Boldog párkapcsolat? Több meghittség, kevesebb konfliktus? Kimagasló eredmények, sikerek?

Péter apostol szerint nem ezen múlik az örömteli élet, hanem – látszólag – sokkal kisebb dolgokon: beszédünkön, erkölcsi döntéseinket, cselekedeteinken: „óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot; forduljon el a gonosztól és cselekedjék jót, keresse és kövesse a békességet.”

Kedves, szelíd beszéddel sok konfliktust el lehet simítani anélkül, hogy mély sebeket okoznánk. Ha következetesen nemet mondunk arra, hogy bántóan viselkedjünk, önzően éljünk, és ugyanakkor megtesszük, amiről tudjuk, hogy helyes és építő, akkor a környezetünkben élők sokkal jobban érzik majd magukat, s ez ránk is visszahat.

Érdemes szemügyre vennünk a hétköznapi cselekedeteinket, a szavainkat és a mögöttük levő lelkületet, mert ezek határozzák meg kapcsolataink és életünk minőségét.

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet