Új lakás, új szokások


"Gyűjtsd össze a népet, férfiakat, nőket és gyermekeket meg a lakóhelyeiden élő jövevényeket, hogy hallgassák és tanulják meg, és féljék Isteneteket, az Urat, megtartván és teljesítvén ennek a törvénynek valamennyi igéjét. Fiaik is, akik még nem ismerik, hallgassák és tanulják meg, hogy féljék Isteneteket, az Urat mindenkor, amíg csak éltek azon a földön, ahová most átkeltek a Jordánon, hogy azt birtokba vegyétek."


A költözés nagyszerű lehetőség a szokások újragondolására, és új szokások kialakítására. Mivel az új lakás nagy valószínűséggel más elrendezésű, mint az előző volt, kisebb, vagy nagyobb, mint amihez hozzászoktunk, és az esetek legnagyobb részében egy-egy költözés teljes körű környezetváltozással is jár. Új környezethez pedig új szokások illenek: máshogy használandó a papucs, az ajtót más rendszer szerint zárjuk, a szemetet is máskor visszük ki, mint az előző helyen... Persze ez mind bagatellnek tűnik, de ilyenek az újrakezdések. A csomagok kipakolásával egyszerre érdemes újragondolni mindazt, ami eddig egyértelmű volt. Ha már változtatunk, változtassunk jól!

Izráel népe eddigi legnagyobb költözése küszöbén áll. Végre elhagyhatták Egyiptomot, ahol rabszolgaként éltek hosszú évszázadokon keresztül, és beköltözhetnek a "sajátba", amit Isten ígért nekik kezdetektől fogva. Az új helyhez azonban új szokások illenek. Nem lehet úgy folytatni, ahogy előtte volt. Az évszázadok során megismert új istenek, rossz gyakorlatok úgy ragadtak az ígéret népére, mint sár a csizma talpára. Kánaán határában azonban Isten megállítja őket egy pillanatra. Ha már megérkezünk, érkezzünk meg jól!

Fordulóponthoz értünk. Itt az ideje a szokáscserének! Sutba a régiekkel, fel az újakkal! Nem mehet úgy tovább, ahogy előtte volt. Nem gondolkodhatsz úgy, ahogy ezelőtt gondolkodtál. A szobában mostantól csak papuccsal és kedden ürítik a kukát! És a legfontosabb: felejtsd el a bálványaidat! Kukában a helye mindennek, ami a régi otthonodhoz köt! Mostantól csak az Egy, Igaz Istent kövesd! Benne bízz, neki higgy! Lehet, hogy eddig nem így volt, de az új hely új szokásokat kíván! Hiszen már Isten országának állampolgára vagy! Ha már költözünk, költözzünk jól!