Isten hűséges! De kihez?


“Bizony az Úr nevét hirdetem, magasztaljátok Istenünket! Kőszikla ő, tetteiben tökéletes, mert igazságos minden útja. Hű az Isten, nem hitszegő, igaz és egyenes ő.”

Amikor hűségről beszélünk, valahogy a kutya az első, ami eszünkbe jut. Egy esztelen állat (bármennyire is szeretem őket), aki szereti a gazdáját, és ideális esetben mindent megtesz neki és érte. A hűség ilyen formája egy embernél elég furcsa tud lenni.

Mikor megnézünk egy háborús filmet, látjuk a katonákat, ahogy menetelnek, hogy megöljék egy másik nemzet haderejét, csak azért, mert sajátjuk ezt mondta nekik. Szinte kutya hűség. Bár tudatos emberek, mégis egymást ölik halomra egy olyan elvért, ami nem is biztos, hogy a sajátjuk.

A hűségnek különböző formái vannak. Istenről azt írja a Biblia, hogy hűséges, mégsem látjuk azt, hogy esetleg a híveiért rendszereket döntene meg, vagy változtatna a saját szabályain. Mit jelent az Ő hűsége?

Mózes elismeri Isten hűségét, de ez nem kizárólag a népe iránt tanúsított hűségről szól. Bár sosem hagyta el népét (igaz, hogy néha rezgett a léc), de nem ez a lényege a gondolatnak. Isten hű önmagához. Ez így furcsán szól, de megmagyarázom.

Isten nem hazudtolja meg önmagát. Ha azt mondta, hogy kitart a nép mellett, akkor kitart. Ha azt mondja, hogy valami helyes, akkor amellett akkor is kiáll, mikor a társadalom elveti, és ugyanez igaz fordítva is. Isten hűséges a megváltásban.

A Teremtő eldöntötte, hogy téged megvált. Ezen nem akar változtatni és nem is fog. A megváltás kész van számodra, a kérdés csak az, hogy te elfogadod, vagy visszautasítod?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet