A jó pásztor


"Ezek után ünnepük volt a zsidóknak, és felment Jézus Jeruzsálembe. Jeruzsálemben a Juh-kapunál van egy medence, amelyet héberül Betesdának neveznek. Ennek öt oszlopcsarnoka van. A betegek, vakok, sánták, sorvadásosak tömege feküdt ezekben, és várták a víz megmozdulását. (Mert az Úr angyala időnként leszállt a medencére, és felkavarta a vizet: aki elsőnek lépett bele a víz felkavarása után, egészséges lett, bármilyen betegségben is szenvedett.) Volt ott egy ember, aki harmincnyolc éve szenvedett betegségében."

János evangélima 5. fejezet 1-5. vers

A mesékben a pásztorfiú furfangosságával győz és elnyeri a királylányt és a fele királyságot. A mesék nem hazudnak. Aki végignézi azt a három órás filmet, ami Sáfián László pásztor egy délutánjáról szól, nem is fog kételkedni, hogy a magányos, sőt sokszor szótlan pásztoroknak egészen különleges képességeik vannak. A mező füveit rajutk kívül senki sem ismeri jobban. Tudják, hogy hol, és merre nőnek a füvek, száznál is több félét tud megkülönböztetni, és tudja, hogy melyik miért hasznos a nyájnak. Hogy mikor nyílnak, hogy mikor nem szabad legeltetni azt a rétet, mert vagy a bárányokat károsítja, vagy a mező fog tönkremenni. Azt is tudják, hogyan tereljék a nyájat, és hogyan mozgassák őket a gödrös terepen, az itatónál, vagy épp az erdőben. Igazi orvosai a bárányoknak, botanikusai a rétnek, és ökológusai a legelőknek. Aki nem hiszi - élmény lesz! - , járjon utána a dokumentumfilmben maga: EGY DÉLUTÁN A LEGELŐN SÁFIÁN LÁSZLÓ JUHÁSSZAL (A dokumentumfilm érdekes filmnézés gyermekekkel: kissé megáll ugyan az idő, de minden pillanatát feszíti a szakmai tudás és az új információk a bárányok életéről...)

Jézus ezt mondta önmagáról: "Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért." (János 10:11) A pásztor tudja, hogy mire van szüksége a gondjaira bízottaknak, és mindent megtesz és odaad, hogy ezt megadhassa. Odaadta az életét: azt, amit a világmindenség trónján élt, hogy törékeny emberként éljen. Odaadta az élet: azt, amit nyugalmasan a názáreti ácsműhelyben élhetett volna, hogy vándortanító legyen a poros júdeai utakon. Odaadta az életét: az életét, vállalva a kereszthalált, hogy életet adhasson azoknak, akiket a halál várna amúgy... A jó pásztor nem nyugszik, míg meg nem találja az elcsavargott bárányt, hogy újra biztonságban tudhassa. A jó pásztor nem adja fel, akármilyen nehéz is legyen az út. A jó pásztor tudja, hogy mire van szükséged! Ha kell, önmagát áldozza fel a te jólétedért.

Megtalálta a Betesda fürdőjénél fekvő beteget. Megtalál téged is! Lehet, hogy 38 év után, de mindenképp megtalál! Te is keresd Őt!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet