Kitartani — de miben?

De aki mindvégig kitart, az üdvözül.

A tanítványok a világ legégetőbb kérdéseinek egyikét tették fel Jézusnak, amikor az Olajfák hegyén nekiszegezték: "mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének?" (Máté evangéliuma 24:3)

Világ vége. Elég csak rágondolni, és sokunk hátán a szőr is feláll. Globális felmelegedés? Harmadik Világháború? Globális éhínség? Újabb világjárvány? Esetleg ezek kombinációja? Ki az, akiben nem merültek fel a tanítványokéhoz hasonló kérdések: hogyan lesz vége ennek a világnak, és legfőképp mikor?

Jézus nem ad egyértelmű választ, inkább csak körülírja azt a ami várható, még mielőtt véget érne az ismert világ. Itt érdemes megállni egy pillanatra. Mikor Jézus a "világ végéről" beszél akkor nem egyfajta globális megsemmisülésre utal. A jézusi világ végét sokkal inkább jellemezhetnénk úgy, ahogy sok másik helyen is utal rá a Biblia: a földi korszak végeként és egy új, véget nem érő "új-földi" korszak kezdeteként. Ez a vég pont az ellenkezője annak, mint amitől olyan sokan rettegnek manapság. 

A világ több részén is, de legjellemzőbben az Amerikai Egyesült Államokban, keresztény lelkipásztorok azzal szereznek követőket maguknak, hogy túlélőkészleteket (szupertartós élelmiszert, eszközöket) árulnak, mondván, a "világ vége" bármikor eljöhet, és minden eshetőségre fel kell készülni. Holott Jézus a "világ végét" jellemezve nem 1) fizikai megsemmisülésről beszél (ami ellen esetleg védhetnének a bunkerek és a tartós élelmiszer) és nem 2) önző felkészülésről beszél (amire egyedül készülhetnék, mindenki mást kizárva). Tény, hogy a Jézus által felsorolt borzalmakra nem lehet elég időben felkészülni. Érdekes módon azonban a Máté evangéliuma 24. fejezetében lévő felsorolásban (3-14. versek) található, a túlélőket jellemző tulajdonságok között nincs ott a nagyvárosokból való kiköltözés, az emberekkel való kapcsolat megszakítása, a gyermekek otthoni oktatása, eszközök és élelmiszer felhalmozása, bunker építése, és végtelen sorolhatnám tovább az egyéb teológiai vakvágányokat.

De akkor miről is van szó? Hogyan készülhetünk fel a "világ végére"? Jézus szerint a következők jellemzik majd az utolsó időket: hamis próféták jelennek meg, sokan eltántorodnak Istentől és meggyűlölik egymást. Egyértelmű tehát, hogy ezzel szemben azoknál, akik jól felkészültek a "világ végére", azoknál"megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet." (Pál első levele a korinthusiakhoz 13:13) Pálnál szebben össze se foglalhattam volna.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia