5:1


“Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni.”


Pál levele a kolosséiakhoz 4. fejezet 6. vers


Amikor kedves férjemmel anno jegyesoktatásra jártunk, a velünk foglalkozó lelkész egy külön alkalmat szentelt a házasságon belüli kommunikációnak. Ezen beszélt egy úgynevezett 5:1-es szabályról. Öt elismerésre, kedves megjegyzésre jusson egy negatív észrevétel. 


Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogyha valami bajunk van a másikkal, akkor gyorsan elmondjuk, hogy milyen szép a szeme, milyen jól néz ki, mennyire finomat főzött múlt héten vasárnap, köszönöm, hogy levitte a szemetet, és köszönöm, hogy bevásárolt három nappal ezelőtt, és nagy levegő, és végre a fejéhez lehet vágni, hogy már megint… és mindig… és te vagy az oka… 


Hanem fontos, hogy figyeljünk az arányokra. Mert a negatív dolgok észrevétele nem okoz erőfeszítést, hiszen azokra szinte rááll a szemünk, az úgy zsigerből jön. Figyeljünk tudatosan arra, hogy észrevegyük és elismerjük a pozitív dolgokat. Amikor be- vagy kipakolja a másik a mosó/mosogatógépet, amikor hazajön a fodrásztól, amikor csak úgy rácsodálkozunk, milyen fantasztikus ember a társunk, és a sort még sokáig folytathatnánk. Álljon rá a szemünk a jóra, és adjunk hangot az elismerésnek!


Emellett pedig tanuljuk meg a negatív észrevételeket is úgy tálalni, hogy a másikat ne a földbe döngölje, hanem fejlődésre sarkallja! 


Isten a mai reggeli igében is valami hasonlóra hívja fel a figyelmünket. Legyünk kedvesek! Olyan könnyű észrevenni a hibát a másikban, olyan könnyű odamondani a véleményünket, és könnyíteni a lelkünkön, mert minket zavart, és mi végre szóltunk. 

De Ő ma arra kér, hogy legyünk tapintatosak, beszéljünk szeretettel! Tanuljuk meg elismerni a másikat, adjunk hangot mindannak a sok pozitív tulajdonságnak, amit benne felfedeztünk! És mielőtt negatív észrevételeinket közölnénk, nézzünk magunkba, mert lehet, hogy valójában az, ami a másikban zavar, igazából bennem is megvan. Valamint kérdezzük meg, mi van az ő oldalán, hiszen mi csak az érem felénk eső részét látjuk, azt sem mindig tökéletesen.


Tudatosan figyeljünk hát a kommunikációnkra, legyünk kedvesek! Szeressük egymást, és járjon az agyunk az építésen! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet