Kihez mehetnénk?


"
Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: Vajon ti is el akartok menni? Simon Péter így felelt: Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje."

János evangéliuma  6. fejezet. 67-69


Minden veszteség közül az elhagyatottság az egyik legnehezebb. Ilyenkor nem egy kedvenc labdát vagy könyvet veszítünk el, hanem egy alapvető fontosságú biztonságot: hogy van valaki, akinek számítunk, és akire számíthatunk. Hiszen mindannyian kötődünk születésünktől fogva. Kötődünk először az édesanyánkhoz, aztán a hőseinkhez, a kortársainkhoz, végül a szerelmünkhöz és házastársunkhoz. Mindannyian úgy lettünk megalkotva, hogy alapvető szükségletünk a gondoskodás, a társ, a szeretni és szeretve lenni állapot. Sokféle módon lehet élni, de az egyedüllét érzésével nagyon nehéz.

Jézus tanítványainak a tömege lemorzsolódott. Sokan követték Jézust, mert tetszett nekik, amit mondott. "Jól beszél!" - mondogatták maguk között. Nagyon értékelték, ahogyan Jézus ostorozta bűnt, amiket a farizeusok elkövettek, amiket a vámszedők elkövettek, vagy épp a rómaiak. Jézus azonban egyértelműen a tudomásukra hozta, hogy ő nem a farizeusoknak beszél, nem is a rómaiaknak, vagy a bűnösöknek úgy általában. Ő nekik, a követőinek szánta a szavait. Azt szeretné, ha az ő életük változna meg, ha az ő bűneik maradnának el. Ezért történt, hogy "ettől fogva tanítványai közül sokan visszavonultak, és nem jártak vele többé" (66. vers). 

Jézust elhagyták. Jézus egyedül marad, elhagyatva.

Ahogy körbenéz, meglátja a tanítványait, akik ott állnak továbbra is lógó orral, ahogy a többi ember lassan távolodik. Jézus tele fájdalommal a hangjában megkérdezi őket: "Vajon ti is el akartok menni?" Milyen válaszod van erre? Egyáltalán, te melyik csoportba tartozol? Akik gyorsan, esetleg lassan távolodnak Jézustól, vagy azok közé, akik mellette maradnak? Azok közé, akik örömmel maradnak, és tettre készek? Esetleg azok közé, akik lézengenek csak, mert testben ott vannak, de a  szívük már messze jár?

A két csoport közötti különbséget egy dolog teszi! Az egyik csoport hiszi és tudja - mert megtapasztalta -, hogy Jézus Isten Szentje: az Út, az Igazság, a Megváltó, a Szeretet, a Kezes, a Hű Barát, az Örök Élet!

Kívánom, hogy ma találkozz Jézussal, és elhatározd, hogy nem akarsz többé máshol lenni!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet