Ki a füldugóval!


"Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót: Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra le ne térjetek!"

Ézsaiás 30. fejezet 21. vers

Tavaly szeptember végén járta be az országot szörnyű hír: „a Budatétény megállóhelytől 300 méterre, egy zajvédőfallal is elzárt vasúti pályaszakaszon elgázolt a vonat egy 14 éves lányt.”

Egy vonat közeledése többszáz méterről meghallható, még átlagosan zajos környezetben is. A vonat még dudált is, ez pedig kilométerekre elhallatszik! Hogyan lehet, hogy ez a lány nem vett észre semmit?

Úgy, hogy be volt dugva a füle, és zenét hallgatott. Valószínűleg nem halkan. Az egyik erről szóló cikk így összegzi a hasonló esetek leggyakoribb okait: „Sok baleset azért történik, mert a közlekedők akadályozzák az érzékszerveik rendes működését, például úgy, hogy fülhallgatóval hallgatnak zenét, vagy teljesen belemerülnek a mobiltelefonjukba, de még a kapucnis pulcsi is akadályozhatja a külvilág érzékelését.” Sok így közlekedő fiatalt látunk, nem?

Az, amit náluk látunk, gyakran megtörténik felnőttekkel és idősekkel is. Csak ők (vagy esetleg mi?) nem azért szenvedünk baleseteket, mert elüt a vonat a fülünkbe harsogó zene miatt, hanem mert elüt az élet, mert letompítjuk lelki érzékszerveinket az általa kínált ezernyi érdekes lehetőséggel vagy a gondokkal, és nem vesszük észre sem a külvilágból, sem az Istentől érkező jelzéseket, amelyek azt üzennék nekünk, hogy valami nincs rendben, olyan terepen járunk, ahol nem kellene. Ahhoz, hogy meghalljuk, meglássuk ezeket a jeleket, figyelnünk kell.

Az életben sok nehezen érthető, nehezen átlátható helyzettel szembesülünk, ezért Isten nem hagyott minket magunkra, hogy boldoguljunk, ahogy tudunk. Mellettünk áll, tudtunkra adja, hogy mi az, ami a javunkat, a boldogságunkat szolgálja, és mi az, ami ennek az ellenkezőjét. S ha mindezek ellenére is a magunk feje után megyünk, nos, akkor ezeken a görbe utakon is elkísér minket, hogy azonnal segíteni tudjon, ha végre elfogadjuk tőle – bár a következményeket gyakran el kell szenvednünk.

„Bizonyosan megkegyelmez az Úr, ha hozzá kiáltasz. Mihelyt meghallja, válaszol neked.” – olvassuk két mondattal korábban Ézsaiás könyvében. És bármi is történt eddig, ha ezek után igazán érdekel a véleménye, akkor „Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót” – Isten szavát – „Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra le ne térjetek!”

A kérdés ezek után csak az: mit tervezel a lelki érzékszerveidet eltompító fülhallgatóiddal, mobiloddal és kapucnis pulcsiddal?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia