Jézus új parancsolata


"Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást."


Mit jelent az, hogy "új" és mi a "régi"?

Egy klasszikus, Plutarkhosztól származó gondolatkísérlet is ezt a kérdést feszegeti. A gondolatkísérlet röviden, tömören így mondható el: Van egy hajó, melyen Thézeusz és legénysége utazik. Azért, hogy a hajó mindig a legjobb állapotban legyen, az elkopott, megrongálódott deszkákat időről-időre újakra cserélik. A kérdés a következő: mikor a hajó összes deszkáját kicserélik, még mindig a "régi" hajóról beszélünk, vagy innentől kezdve ez egy másik, "új" hajó lett belőle, noha a formája azonos?

Jézus "új" parancsolata olyan, mint a Mátyás királyos mesében: új is, meg nem is. Mert a szeretet törvénye évezredek óta törvény volt már akkor is, hiszen már Mózesen keresztül is erre utasította a népet Isten (Mózes harmadik könyve 19:18). Csakhogy az idők folyamán a törvény deszkái elszuvasodtak, tönkrementek, és senki nem foglalkozott vele, hogy kicserélje azokat.

Mire az Ószövetség vándorló-honalapító nemzete végre elérte az ígéret földjét, és kipakolta fizikai és lelki költöztető dobozait, a szeretet régi törvénye már nem tündöklött régi fényében. Noha a külső jegyek — körülmetélkedés, tisztátalan húsok elvetése, szombatünneplés — mind a népi kötelékeket jelezték, addig a kevésbé fontos törvények, mint például a szeretet törvénye, elsatnyultak. Jézus pedig ezt a tönkrement törvényt újítja meg egy fontos kitétellel:

Mostantól nem az eddig megszokott, külső jelek mutatják az összetartozásotokat — hiszen akkor a pogányok mind kimaradnának a jóból — hanem a krisztusi, feltétel nélküli szeretet. Ez lesz az egyetlen olyan jel, ami alapján megismernek titeket.

Jézus törvénye Thézeusz hajója. Minden elemét kicserélte újra, jobbra, biztonságosabbra, de a formája, a kerete még mindig azonos. Sokan vannak, akik megtartották a régi palánkokat, és építettek belőle egy másik, megbízhatatlan, rozoga hajót. Bárhogy is értjük az "újat" a törvényben, érdemes a felújítottra ülni inkább: szeressétek egymást!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet