A dackorszak vége


„Íme, én megtanítalak benneteket azokra a rendelkezésekre és törvényekre, amelyeket Istenem, az Úr parancsolt meg nekem. Azok szerint cselekedjetek azon a földön, ahova bementek, hogy birtokba vegyétek. Tartsátok meg és teljesítsétek azokat, mert ezáltal lesztek bölcsek és értelmesek a népek szemében. Ha meghallják mindezeket a rendelkezéseket, ezt mondják majd: Bizony, bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet!”

Mózes ötödik könyve 4:5-6

„Nem szabad!” „Ne csináld!” „Hagyd abba!” Szülőként próbáljuk betartatni a szabályokat utódainkkal, akik vagy csípőből rávágják, hogy „NEM!”, esetleg válaszra sem méltatva teszik továbbra is a „tiltott dolgot”vagy az esetek kisebb százalékában abbahagyják. Vagy azért, mert már elegük van belőlünk, annyiszor rájuk szóltunk, vagy talán sikerült belátniuk, nem vezet jóra, amit tesznek. Meg persze van, hogy egyáltalán nem érzik jogosnak a rájuk szólást, és a szülő a „gonosz zsaru”, amiért valami jót már megint nem enged meg. Pedig hányszor elhagyja az is a szánkat, hogy „mi jót akarunk neked, azért szóltunk rád”. „Meg kell tanulnod, hogy vannak bizonyos határok, amiket be kell tartani, ezeket a javadat szolgálják.”

Ma reggel képzeld el Istent úgy, mint egy szerető szülőt, aki dackorszakos gyermekeit igyekszik megtanítani az élet dolgaira! Határokat szab a mi érdekünkben, mert azt szeretné, hogy boldogan éljünk, és a lehető legkevesebbet sérüljünk. Szeretné, ha felelősségteljes emberekké válnánk, akik tudják, mi a jó és mi a rossz az isteni mérce szerint, és nemcsak a saját kényük-kedvük szerint döntenek ezekben a dolgokban. Szeretné, ha a másik embert, aki szintén az Ő szeretett gyermeke, megbecsülnénk, és úgy bánnánk vele, ahogy mi is elvárnánk tőle fordított esetben.

Isten a legjobbat akarja nekünk, ezért adta törvényét, hogy megvédjen, hogy biztonságos mederbe terelje az életünket, ami az Ő számítása szerint nemcsak 50-60-70 évig tart, hanem örökké az Ő országában. Megengedi, hogy megtapasztaljuk kihágásaink következményeit, és bízik abban, tanulunk belőlük, és legközelebb nem esünk ugyanabba a hibába.

Itt az ideje, hogy a dackorszakból végre tovább lépjünk, és felismerjük, Isten valóban szeret minket, bölcsen megalkotott törvényei a javunkat szolgálják, és megéri az Ő elvei szerint élni életünket.

A döntés a mi kezünkben van. Dacolhatunk még, vagy el is indulhatunk valóban a felnőtté válás útján. Könnyű csípőből mindenre nemet mondani, de mi legyünk inkább a kihívások emberei!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet